13 maart 2019, 19.00 uur - 22.00 uur

Goede Buren + Goed Gesprek

Speciale vertoning van Goede Buren, gevolgd door een Goed Gesprek over de aanpak van eenzaamheid in Amsterdam.

 

Goede Buren

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren?

Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.

Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.


Goede Buren was een publieksfavoriet op IDFA, waar de film in november 2018 in première ging.

 

Goed Gesprek

De vertoning van Goede Buren wordt gevolgd door een Goed Gesprek, de eerste van een reeks nagesprekken over de lokale aanpak van eenzaamheid, die naar aanleiding van de documentaire in steden door heel Nederland worden georganiseerd. In Amsterdam gaan we met elkaar in gesprek over de documentaire, de gemeentelijke aanpak tegen eenzaamheid en hoe deze zich de komende jaren verder zal ontwikkelen. Het aantal ouderen dat zich eenzaam voelt moet verder omlaag door ze actiever deel te laten nemen aan de samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat ouderen (het gevoel hebben) er daadwerkelijk weer toe (te) doen?

 

Deze voorpremière van Goede Buren kwam tot stand in samenwerking met Gemeente Amsterdam en de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


De Balie

Delen