Experimenten tegen eenzaamheid

Tot 1 juli 2017 konden Amsterdammers en organisaties experimenten indienen. De experimenten zijn beoordeeld op basis van de uitvoeringscriteria in het Programma van Mogelijkheden. Hier vind je een beschrijving van alle toegekende experimenten en de experimenthouders.

De Amsterdam Bubble Challenge daagt mensen uit om buiten hun ‘bubble’ te gaan.

> Lees meer..

Samen met sociale organisaties, buurtbewoners en lokale partners organiseert BankjesCollectief een openluchtcafé waarbij er 10 bankjes geopend worden op de stoep in stadsdeel Nieuw-West.

> Lees meer..

Om de doelgroep LVB die nu niet bereikt wordt te kunnen bereiken is er behoefte aan een vernieuwende aanpak, die erin slaagt deze doelgroep persoonlijk te bereiken en te activeren.

> Lees meer..

Ondersteunt kwetsbare bewoners in het opbouwen van een lokaal informeel netwerk, een ‘Buren!Groep’.

> Lees meer..

De cursus Creatief Leven helpt deelnemers in een kleine groep (6 tot 8) om met zelfkennis het leven weer sturing te geven en gewenste activiteiten en contacten aan te gaan

> Lees meer..

Mensen die zich om verschillende redenen eenzaam voelen in onze samenleving nodigen we uit om op Kerstavond bij elkaar te komen, gezamenlijk een kerstdiner te nuttigen en vervolgens het programma De Alternatieve Nachtmis bij te wonen.

> Lees meer..

De rebellenclub is een kerngroep die zichzelf gaat vormgeven. Van identiteit en de gouden regels van de club tot programma en missies op locatie om andere eenzame ouderen te bereiken, activeren en inspireren.

> Lees meer..

De Sociale Kruidenier is een ontmoetings- en activeringsplaats in het kader van de bestrijding van eenzaamheid.

> Lees meer..

Vermindert eenzaamheid onder Amsterdammers door contact met (huis)dieren, de eigenaren en buurtgenoten?

> Lees meer..

Resto VanHarte geeft 1000 dinerbonnen aan Maatjesprojecten van Humanitas, Het Rode kruis, Stichting Senioren student en de Regenboog

> Lees meer..

De dwarszitter wordt in gezet om in gesprek te gaan en eenzaamheid op te sporen.

> Lees meer..

In dit experiment gaan we wetenschappelijke kennis over het concept veerkracht bij ouderen inzetten in de praktijk.

> Lees meer..

'Mijn Amsterdam' is een fotoworkshop voor 20 bezoekers van 2 inloophuizen van de Regenbooggroep. Zij leggen in 10 polaroids en 10 korte verhalen vast hoe hun dagelijks leven er uitziet.

> Lees meer..

Het Danspaleis wil samen met ouderen een participatieve en praktische aanpak testen.

> Lees meer..

Hier besta ik is en dienst van kunstenaars die onderwerpen als kwetsbaarheid, sterfelijkheid en het zoeken naar zingeving bespreekbaar maakt.

> Lees meer..

Zina wil een bijdrage leveren aan het verminderen van de eenzaamheidsproblematiek in Nieuw-West door de positieve resultaten van de Ik Ontmoet Mij-trainingen verder te verdiepen.

> Lees meer..

In my backyard (IMBY) is een platform dat ervoor zorgt dat statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) die net in Amsterdam zijn komen wonen makkelijker in contact komen met buurtgenoten.

> Lees meer..

Dynamo, Combiwel, PuurZuid en Village de Pijp zijn nieuwsgierig naar ideeën en verhalen over het onderwerp: eenzaamheid.

> Lees meer..

Humanitas en Hulplijn Amsterdam ontwikkelen een lokale chatfaciliteit met als onderliggend thema eenzaamheid.

> Lees meer..

In Maak je wereld staat de dialoog met jongeren over eenzaamheid centraal.

> Lees meer..

Diverse organisaties in de stad bieden op verschillende manieren maatjescontact aan. In het experiment “Matchingsportal Maatjes” werken enkele aanbieders samen aan een digitaal matchingssysteem.

> Lees meer..

In samenwerking met het Calvijn College ontwerpen en maken jong & oud nieuwe kostuums met elkaar en ontdekken zo hun persoonlijke en gedeelde identiteit.

> Lees meer..

Om eenzaamheid onder Amsterdammers te bestrijden, is de OBA een nieuw project gestart: OBA Maatje. Een OBA Maatje is een enthousiaste vrijwilliger die met boeken, films of luisterboeken één keer per maand een bezoek brengt aan mensen die niet zo mobiel zijn.

> Lees meer..

Met Oma’s Soep maken ouderen en jongeren samen soepen, met als doel het creëren van structurele contactmomenten voor de deelnemende ouderen.

> Lees meer..

Stichting OOPOEH zet zich in voor een actiever leven voor senioren en een leuker leven voor huisdieren. Voor dit doel zetten wij senioren in als maatje, als OOPOEH, voor huisdieren in de buurt.

> Lees meer..

De kunstenaars van Platform Voor Eenzaamheid ontwikkelen samen met de Regenboog Groep, Vrouw en Vaart/Daadkr8, Calvijn College en de Buurtwerkplaats Noorderhof uit Nieuw West nieuwe manieren om eenzaamheid tegemoet te treden.

> Lees meer..

De bezorger van PostNL is een vertrouwd en bekend gezicht in de wijk. Hij/zij kan buurtbewoners op een laagdrempelige manier bereiken, en een korte vragenlijst afnemen.

> Lees meer..

Radio Steunkous breidt haar radioredactie uit met 4 tot 6 ouderen die als radioreporters aan de slag gaan. Deze ouderen hebben aangegeven zelf eenzaam te zijn of hebben ervaren wat eenzaamheid betekent.

> Lees meer..

‘Even zitten en kletsen met een vreemde kan al een verademing zijn op je dag. Of een gek verhaal opleveren. Een kleine ontmoeting vergroot de kennis en verbondenheid met je buurt en omgeving. Niemand is alleen.’ – Evert Maanen, buurtinitiator.

> Lees meer..

Voor 5 euro kunnen buurtbewoners komen genieten van een smakelijk creatief driegangendiner.

> Lees meer..

Stadsdorp Centrum Oost wil een brug slaan met een Spil

> Lees meer..

DGLA start in september 2017 twee sportwandelgroepen: één in Oost en één in Nieuw-West. De sportwandelgroepen zijn voor LHBTI’s die willen sporten én nieuwe mensen willen leren kennen.

> Lees meer..

Bij Spraakvaak hebben ouderen en jongeren in Amsterdam frequent digitaal contact met elkaar. Door meerdere keer per week te beeldbellen ontstaat er een betrouwbare en betrokken band.

> Lees meer..

SIPI en Cordaan trainen 10-15 buurtverzorgers voor dagbestedingslocaties van Cordaan.

> Lees meer..

Amsterdammers met een bijstandsuitkering vormen een risicogroep als het gaat om eenzaamheid. Klantmanagers van de afdeling Activering krijgen een training in het herkennen van eenzaamheid.

> Lees meer..

In de Blue Zones van Japan is een ‘moai’ een klein netwerk waarop je kan terugvallen als je ouder wordt.

> Lees meer..

Wij, professionals, vrijwilligers, actieve bewoners en ondernemers van PuurZuid, GGZ inGeest en Village de Pijp slaan de handen in een en gaan op straatniveau de bewoners thuis bezoeken. We zijn nieuwsgierig naar de leefwereld van bewoners en de verhalen die bewoners hebben bij het onderwerp: talenten, eenzaamheid en verbondenheid.

> Lees meer..

In WijkLeerbedrijf Amsterdam Noord behalen jongeren in 2 jaar het diploma Dienstverlening Helpende zorg en welzijn. Deelnemers doen praktijkervaring op door (kwetsbare) wijkbewoners informele hulp te geven.

> Lees meer..