16 oktober 2017

U heeft het recht om alleen te zijn

Zomaar op een pleintje in Zuid: energieke gesprekken over “ lekker eenzaam! in Amsterdam Zuid. U heeft het recht om alleen te zijn”.

Gistermiddag, 11 oktober, stonden we met een caravan, warme chocolademelk en een spandoek op het pleintje bij de Action. Op het spandoek stond “ lekker eenzaam! in Amsterdam Zuid. U heeft het recht om alleen te zijn”.

 

Met vrijwilligers, actieve buurtbewoners en professionals van 3 verschillende welzijnsorganisaties vroegen we aan mensen wat ze vonden van die tekst. En eerlijk: vanaf het allereerste begin kwamen we in een rollarcoaster van gesprekken terecht. Mensen wilden hier graag iets over kwijt. En niet zomaar iets, echte warme en leerzame hartenkreten werden er verteld.

Een meisje van 16: “onze buurman is vorige week tegen zijn zin naar een verpleeghuis gebracht. We ontdekten pas na een week dat hij niet meer van de bank kon komen. Mijn ouders zeggen dat hij koos voor deze eenzaamheid. Ik weet niet of dat zo is…”

 

Een jongeman die de vraag kreeg voorgelegd of hij iemand kende die eenzaam was antwoordde met “Ik ga NU naar mijn buurvrouw”.

 

Of bijvoorbeeld een ander: “Het is je plicht om sociaal te zijn”

 

 

Notities

Van alle gesprekken zijn er korte notities gemaakt en die verzamelen wij in onze schatkist. Aan iedere gesprekspartner is gevraagd of hij/zij op de foto wilde: een polaroid foto om mee naar huis te nemen en een om aan de notitie in de schatkist toe te voegen.

Na afloop hebben we wijze lessen in ons logboek geschreven en hebben we vol van energie met elkaar nagepraat over alle bijzondere, mooie, verdrietige, hartverwarmende gesprekjes. Het meest opvallende bleek voor ons allemaal: hoe blij mensen waren om hier over te kunnen praten. Het leek een waterval, een beeldenstorm….

Wil je de energie zelf ervaren?

Er volgen nog 2 middagen op 14 oktober in de Rijnstraat 32 en op 17 oktober bij de Coöp. In de Eerste Jan Steenstraat. Beiden van 15.00-17.00 uur. Wil je de energie zelf ervaren? Be there…

Dit blog is onderdeel van Lekker eenzaam! In Amsterdam Zuid


Delen