16 oktober 2017

De eerste dwarszitter gesprekken

Op 18 en 19 september waren de eerste dwarszitdagen. Samen met de buurtbewoners in Nieuw-West zijn we dwarszitters gaan bouwen bij buurtwerkplaats Noorderhof.

En terwijl de eerste dwarszitters worden gemaakt door buurtbewoners in Osdorp (werkplaats Noorderhof) en waren de dwarszit gesprekken meteen al zeer aangrijpend. Van een doof jongetje die vertelde over wat eenzaamheid voor hem betekende en hoe belangrijk contact met mensen voor hem was, een architect die aan het opkrabbelen was uit een mislukte droom en dat alleen aan het verwerken was, een jongen die leerde zijn depressies te overwinnen en wijze tips had voor andere eenzamen: ‘zorg dat je mensen opzoekt, aandacht geeft en ze erkent, dan word je zelf ook weer gezien en gehoord’...

Op 26 september verzamelde we met een team luisteraars op Osdorpplein. Waar we bijzondere en aangrijpende gesprekken voerde. Fatima namens Studenten Academie van de stad: "Ik had een paar hele bijzondere en ook intensieve gesprekken. De komende weken zullen wij in twee team de dwarszitter inzetten in onze wijk. Op zoek naar eenzaamheid. Wat leeft er onder de bewoners? Wie en waar zijn de eenzamen? Waar is behoefte aan."

Missen van kennis

In hun voorbereiding om de komende tijd de dwarszitter in hun wijk in te zetten, gaven zij aan beter voorbereid te willen zijn. En de instellingen in Nieuw-West eerst in kaart te brengen. Naar aanleiding van de gesprekken die Fatima heeft gevoerd had zij het gevoel dat ze niet genoeg te bieden had en kennis miste over de wijk. En graag meer wilde geven aan de bewoner die haar verhaal deelde met haar. In overleg hebben we besloten dat zij eerst een onderzoek doen en vanaf half november met de Dwarszitters de wijk in gaan 1 a 2 uur per week.

Gesprekken van 26 september:

Quinda

 1. Jongedame(student): eenzaam, onder jongeren? Nee hoor, niet dat ik weet. Ik zou wel graag in Amsterdam wonen. Maar het is zo duur. Ze zouden eigenlijk Airbnb moeten opdoeken. Want het schiet niet op zo. In Noord wil ik ook niet wonen. Dan maar thuis wonen. 
 2. Jonge vader, met baby en peuter: nee ik heb geen tijd, we moeten naar de dokter. Als je echt mensen wilt interviewen over eemzaamheid ga dan eens in de tram zitten. Daar zijn eenzame mensen. Sommige rijden de hele dag rondjes. Dan weer iemand van wie z'n broer is doodgeschoten of zus is overleden. Hoop ellende. Ga naar de tram, want hier op zo'n plein zit je je tijd te verdoen. 
 3. Guillermo (30 jaar). Z'n auto staat verkeerd geparkeerd, hij moet door. Is heel druk werkt heel veel 6 dagen per week. Laden en lossen op Schiphol. Eenzaam, ik niet hoor. Ik schrijf over die shit ja toch G. Hij gaat mijn film schieten. Gaan we het even over hebben. Ken geen eenzaamheid. Wat me wel dwars zit is mijn broer man. Ja, die fokt die shit elke keer op. Kan een baan niet langer dan 3 dagen houden. Dus zittie bij m'n ma en eet alles op. Kan je niet maken toch G. Als je hier woont moet er ook wat geld binnenkomen. Hij had weleens een meisje, maar die trokken het ook niet. Er is geen motivatie bij die gast. Ik praat niet. M'n ma ook niet weetje. Zaten we bij een concert zegt ze; 'je moet weten dat ik niet praat.' Ik zeg 'ik ook niet toch, alles cool, je weet toch'. Ik maak muziek, schrijf over het leven. Ik had een contest in Nederland, maar ze zeiden nee we missen jou in dit. Een paar weken later werd ik tweede in Miami op een wedstrijd en vonden ze het echt authentiek. Snap ik niets van... ik zou daar wel willen blijven. Had het bijna voor elkaar, met een meisje. Maar dat werd toch gezeik uiteindelijk. Weet je nog ik kwam terug en ik zei. Ik zeg mn baan op, mn huis en ik ga Z! Maar goed ik ben nog steeds hier. Ga gewoon sparen en dan 3 maanden naar Amerika. Beetje zo. 
 4. Ik ben nooit eenzaam. Dat komt door God. Als je gelooft en eenzaam bent ga je het relativeren. Je weet dat Jezus voor ons door veel ergere situatie is gegaan. Dat hij bestaat. Dan voel ik mij niet eenzaam meer. Als ik zou merken dat vrienden eenzaam zijn. Dan ben ik er voor ze. 
 5. Vier Marrokaanse vrouwen. Ja wij zien elkaar hier toevallig. Beetje kletsen, beetje boodschappen. Ja. Ik ben heel tevreden hier in Nederland. Al in Nederland sinds 1981. Dit jaar ben ik niet naar Marokko gegaan. Tickets zijn heel duur ja ja. Alles is goed. Ja hoor. Heel goed geregeld en goed gezorgd. We gaan naar buurthuis. Koffie drinken en kletsen elke donderdag. Werken allemaal niet. Hun mannen zitten ook thuis met hartklachten. Kijken tv en eten. Vanavond eten we vis. 

Hans

 1. Vrouw die geen tijd had voor een gesprek. Toch bleef ze staan, blij met het idee van de Dwarszitter. Goed dat we dit doen, er is zoveel behoeft aan kn de stad! Zij was door de stress afgevallen en had nu nb een te lage bloeddruk. Wat dacht ik daarvan? Gek toch? Nou ja, we moesten zeker doorgaan met dit gepraat op straat, veel beter dan in al die mobieltjes kijken.
 2. Leuk die Dwarszitter, vond de man, had hij al iets over gelezen in het parool! Heel goed hoor! Hij kent veel eenzame mensen, maar die komen niet op straat. Er zouden in wijken open huiskamers moeten komen, waar mensen zo naartoe kunnen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. Moest je eens zien wat daar een behoefte aan is! Maar het gaat wel goed met Nederland hoor, veel beter dan met het buitenland!
 3. Wat is dat nou, vraagt de oude dame, oh wat een goed idee! Weet u wat er moet gebeuren? Ze moeten die mobieltjes verbieden, heel erg zijn die. Niemand kijkt meer om naar elkaar. Ja, ze is wel alleen, eigenlijk eenzaam, maar ze voelt het niet zo. Je moet toch jezelf aan de gang houden niet dan? Niks komt er zomaar op je af. Je moet niet klagen, maar gewoon tevreden zijn met wat je hebt!
 4. Nou meneer, ik kan niet goed praten, want ik ben een beetje doof. En nou heb ik ook nog staar zegt de dokter en moet ik zo naar het ziekenhuis om een operatie te bespreken. Maar dat wil ik helemaal niet, ik wil gewoon een nieuwe bril. Dat kan toch ook? Nou toch fijn u gesproken te hebben, want ik ga het toch zeggen. U, dat ik liever niet geopereerd wil. Ik wil gewoon een nieuwe bril!
 5. Ach meneer, leuk hoor gesprekken op straat , maar u bent 30 jaar te laat! Het is helemaal fout gegaan met de integratie. Ik ben geboren in Nieuw Guinea, en mijn voorouders hebben veel voor Nederland gedaan en toen we onder Nederlands beheer waren, hadden we het goed. Maar ja, we moesten naar Nederland he, Soekarno had alles verpest! En de Nederlandse regering hield zich niet aan haar beloften. En nu, al die buitenlanders en asielzoekers, daar is wel geld voor. Maar het is te laat, dit komt niet meer goed. Toch een fijne dag, meneer!
 6. Marokkaanse dame knikt instemmend op mijn vraag of mensen meer naar elkaar zouden  moeten luisteren. We praten veel te weinig met elkaar, niet alleen Nederlanders met Marokkanen, ook Marokkanen onderling hoor! Iedereen denkt dat Marokkanen zo een hechte gemeenschap zijn, maar dat is niet met zo, vroeger we!. Ook in Marokko trouwens, daar leven de mensen ook langs elkaar heen, iedereen heeft het te druk met zichzelf. Meer samen praten, we zijn toch allemaal mensen?

Floor

26 september: “Vandaag praten we met het dwarszit team en studenten van de Academie van de Stad over eenzaamheid op het Osdorpplein. Veel bijzondere ontmoetingen, ideeën, optimisme maar ook sombere levensverhalen en situaties."

'Ik ken mensen die een middag in tram 1 gaan zitten om onder de mensen te zijn’.

‘Wij zijn al 70 jaar vrienden, hebben allebei 14 jaar geleden onze vrouw verloren en zijn allebei ernstig ziek geweest. Nu vinden wij elke dag steun bij elkaar op dit bankje’ (twee mannen van 82/84).

‘Ik woon in de koopwoningen aan de Sloterplas en zie veel eenzaamheid in het verzorgingshuis bij ons de buurt, wij zouden met de buurt vaker langs moeten gaan bij die oudjes’ (psychologe).

‘In onze cultuur is het veel normaler dat wij voor elkaar zorgen, zo kook ik altijd teveel en breng dan ook eten naar mijn zieke buurvrouw. Als wij allemaal wat meer op onze buren zouden letten dan zou er veel minder eenzaamheid zijn’ (Surinaamse vrouw).

‘Ik ben nooit eenzaam en ook nooit geweest. Ik denk dat mensen die dat wel zijn niet goed weten hoe ze contact moeten maken met andere mensen. Ik ga altijd gewoon naar buiten en klets met iedereen die ik tegenkom’ (vrouw van 90).”

Dit blog is onderdeel van Dwarszitter


Delen