18 oktober 2017

Blog 1: Eerste kookdag in Huize Lydia

Op dinsdag 10 oktober was het dan eindelijk zover: de eerste kookdag in Huis van de Wijk Lydia op het Roelof Hartplein. Sinds de toewijzing van het experiment is er vol overgave gewerkt om in Huize Lydia de mogelijkheden optimaal te maken om mensen te verbinden door middel van het maken van soep en om met name mensen te betrekken die zonder de invloed van ons experiment geïsoleerd zouden blijven

Wij begonnen begin september om in Huize Lydia ons verhaal te vertellen. Sinds juni maken wij op verschillende plaatsen in Amsterdam soepen met ouderen om hen te verbinden. Omdat ons streven vanaf het begin was iets zelfredzaams op te kunnen zetten, zijn wij opzoek gegaan naar mogelijkheden om aan ingrediënten te komen en kwamen daarbij op een heel mooi gegeven: de gederfde groenten! Deze worden iedere dag weer weggegooid omdat ze belast zij met een rimpeltje of buikje, waar ze in de soepen heerlijk hun smaken kunnen laten spreken. Zo gaan wij met de ouderen eveneens de voedselverspilling tegemoet; iets wat de ouderen, waarvan velen de oorlog actief hebben meegemaakt, als muziek in de oren klonk.

Kookochtend

Veel van de ouderen waarmee wij in het begin kookten kwamen al in de buurthuizen. Wij bezorgen hen een verzorgde kookochtend met de gehele kookactiviteit en afsluitend volgt de soeplunch. Nu willen wij binnen het experiment Aanpak Eenzaamheid de ouderen bereiken die geïsoleerd zijn van de samenleving. Wij waren voor de aanvraag overtuigd van ons idee dat sommige ouderen ondanks hun teruggetrokken leefstijl het leuk zouden vinden om weer soep te maken. Huize Lydia reageerde enthousiast en wij begonnen met de opzet.

Om mensen te werven bedachten wij mogelijkheden hen te bereiken. Velen zitten achter gesloten deuren en daar zijn de mensen vanwege privacywetgeving niet tot nauwelijks te vinden. In de eerste dagen hebben wij in de regio rondom het Roelof Hartplein tot wel 1.000 flyers rondgebracht, maar tot het gewenste resultaat leidde dit niet. Wel werden wij door een enkeling opgebeld, die uiteraard van harte welkom was bij de kookochtenden, maar wij beseften dat dit waarschijnlijk ook niet de eenzame achter de gesloten deur is. We bedachten dat wij contact wilden leggen met deze mensen leggen via een tussenpersoon die bij de betreffende (eenzame) oudere in persoonlijke kring komt.

Eenzame ouderen bereiken

Wij belden met huisartsen en fysiotherapeuten, thuiszorginstanties en andere die veel met eenzame ouderen werken zoals Welzijn op Recept en Buddyzorg van Kuria. De ervaring leert dat het overbrengen van het concept na enthousiaste eerste reacties vaak weer verminderd en wij bleven contact zoeken met de betreffende partijen. Het initiatief sprak hen allen aan en zo hoopten wij de eerste mensen thuis te kunnen bereiken. De daaropvolgende tijd bleek het echter tegen te vallen met het aantal reacties dat wij kregen. Sterker nog, wij kregen geen reacties. De instanties vertelden de mensen over ons verhaal te vertellen en dat sommige zeiden contact op te zullen nemen. Dit was voor ons een belangrijk punt: het contact opnemen. Want natuurlijk zit er een drempel voor de eenzame mens om het contact te leggen. Als dit geen probleem was zou de kans aanzienlijk minder groot zijn dat de mensen eenzaam waren.

Persoonlijk contact

Wij bedachten dat het minder overrompelend zou zijn als er een contactpersoon is, die degene begeleidt naar de kookochtend. De drempel van de eerste keer meedoen moet worden overwonnen, want eenmaal deelgenomen ken je de mensen en kennen de mensen jou. Wij overlegden met de mensen van Huize Lydia of er iemand was die hiervoor in aanmerking zou willen komen. Mariska, waarmee wij sinds het begin van het experiment al contact hadden, vond dit een goed plan. Zo konden wij mensen een persoonlijk contact bieden, om begeleid te worden naar de kookochtend.

Wij informeerden de mensen dat de eerste kookdag plaatsvinden zou op 10 oktober. We zijn op burendag in Huize Lydia en op de open markt met Oma’s Soep soepen gaan uitdelen en wij vertelden ons verhaal. Veel mensen worden naar dergelijke gelegenheden meegenomen door hun kinderen en daarom leken dit ons eveneens goede momenten om over ons verhaal te vertellen. In de contacten zeiden zeven mensen aanwezig te zullen zijn. Velen twijfelde...

Gederfde groenten

Op de uiteindelijke kookdag op 10 oktober zijn wij zoals iedere morgen in alle vroegte de stad doorgereden om gederfde groenten op te halen. Wij kregen mooie pompoenen, die door een hagelbui enkele korstjes vertoonden en daarom “niet mooi staan” in de winkeletalages. Wij waren dolblij met de hagelbui! Aangekomen bij het buurthuis maakten wij de groenten klaar en legde deze in de ruime en mooi verlichte samenkomkamer. Om halfelf kwam de eerste mevrouw binnen, die zich bij Oma’s Soep aansloot. Ze vertelde vroeger ook vaak soep te hebben gemaakt en dat helaas heel lang niet meer heeft gedaan. Niet omdat ze het niet meer kan, maar omdat er niemand is om de soep voor te maken. Soep maak je immers niet alleen voor jezelf vertelde mevrouw. Rond kwart voor elf kwam een tweede dame binnen en vertelde door de huisarts geadviseerd te zijn om eens mee te koken met Oma’s Soep. Het zou de eerste dinsdag bij twee mensen blijven.

Pompoen-sinaasappelsoep

Na het wassen van de handen sneden wij de groenten. De mevrouw die als eerste binnengekomen was zag eveneens sinaasappels in de kisten liggen en vertelde: pompoen-sinaasappelsoep; die maakte ik vroeger maar al te graag! Zo adviseerde mevrouw ons wanneer welk ingrediënt in de pan moest. Om halftwaalf werd de soep op het vuur gezet. Wat Italiaanse kruiden erin en om twaalf uur werd de eerste soep van het experiment Aanpak Eenzaamheid opgediend: een pompoen-sinaasappelsoep. Het was een heerlijke lunch met de verse soep en wat Turks brood.

De reacties waren opgetogen, eveneens van Mariska van het Huis van de Wijk, en wij zijn overtuigd van de mogelijkheden die deze kookochtenden bieden, maar beseffen ons daarbij dat wij het zoeken naar eenzame mensen en hen op verschillende wijzen op de kookochtend terug te zien nog verder moeten intensiveren. Het zal stap-voor-stap gaan, maar het begin is gemaakt!

Dit blog is onderdeel van Oma's Soep


Delen