19 oktober 2017

Blog 2: inkijkje in hun leven

Tweede straat actie zaterdag 14 oktober ’17 hoekje IJselstraat / Rijnstraat (Rivierenbuurt). De tweede straat-actie deden we met zijn vieren . Dat was even aanpoten maar ook weer heel bijzonder.

Vanaf het moment dat we op straat aanwezig zijn begint het contact. Mensen zien; hier gebeurt iets en zijn nieuwsgierig, blijven hangen, er is contact. Daarnaast zijn we natuurlijk druk met het opbouwen, de caravan op de goede plek, de stoeltjes uitklappen, lekkers en thee klaarzetten. Helaas is midden in deze drukte een tas van ons gestolen met daarin de opbrengsten (verhalen en foto’s van de eerste straat-actie), de HEMA-bonnen voor de vrijwilligers en de thermoskannen vol thee van Pauline. Zo zie je maar weer, de straat is vriendelijk en sociaal maar heeft ook harde kanten.

Positieve energie

Gelukkig kwam er troost; iemand die we bij de vorige straat actie hadden ontmoet kwam even langs om een bloemetje en positieve energie te brengen. De postbode heeft beloofd voor ons te zoeken tijdens zijn ronde in de wijk en ook een politieagent op zijn motor wilde wel even extra letten op een gestolen tas vol schatten van de wijk.

Een dame van het Stadsdorp kwam even kijken. Sleutelfiguur Peter (Diamantwijk) werd zo ongeveer van zijn fiets getrokken en koffie aangeboden. Iemand werkzaam bij Particura die we kennen van het wijkzorgnetwerk kwam langs met haar kindje en was blij verrast ons te zien. Ze bleven allen gezellig hangen.

Leren kennen

We hebben Angelo leren kennen die vrijwillig kookt en boodschappen doet  voor eenzame ouderen in de wijk. Wie weet kan hij bij BuurtZaam koken aan de slag als vrijwilliger voor PuurZuid?

Pauline had leuk contact met de manager van de AH tegenover. Ze heeft een hoop lekkers en drinken gratis van de AH kunnen krijgen. Er is nog veel over voor de 17e. Graag willen ze vaker met ons samenwerking ter voorkoming van eenzaamheid.

En we hebben een gitarist leren kennen die na een gesprek met ons zijn gitaar thuis ging halen. De  17e komt hij ook weer muziek bij de caravan maken. Geeft veel sfeer die gitaar en hondje van hem.

Diepgaande gesprekken

Maar daarnaast levert het ook meteen diepgaande gesprekken op. Over het leven, over de liefde, over hartenpijn en mensenleed. Als je goed luistert vertellen mensen steeds meer.

Het spandoek met de tekst er op werkt erg goed omdat het reacties uit lokt. Mensen blijven staan om even te lezen en zijn het er mee eens of juist niet.

Mensen dralen om ons heen en komen vanzelf. Juist en zéker de mensen die contact zoeken en nodig hebben. Ze zijn dankbaar dat wij het contact mogelijk maken. Ze voelen zich gezien en gehoord. We hoeven helemaal niet op zoek naar eenzame mensen, ze komen vanzelf bij ons terecht.

Dankbaar

We voelen ons dankbaar. Mensen geven ons een inkijkje in hun leven. We horen van mensen hoe ze (over)leven en hoe ze eenzaamheid tegen gaan. Blijven lachen, elke dag een rondje lopen, tv-kijken of kijken naar mensen op straat, vrijwilligerswerk doen; het helpt allemaal.

We fantaseren al over: hoe straks verder? Caravan (best veel gedoe) vervangen door..? Iets dat ook opvalt. Niet al te kostbaar want dieven zijn helaas ook actief op straat.

Dit blog is onderdeel van Lekker eenzaam! In Amsterdam Zuid


Delen