23 oktober 2017

Blog 1: Oma gezocht en gevonden

Loading video..

De Nieuwe Liefde, 9 oktober 2017: Een uitverkocht huis, een gevarieerd programma gepresenteerd door Froukje Jansen en veel interactie met het publiek. Dat was de eerste editie van de maandelijkse UP! Talkshow in De Nieuwe Liefde. Het thema van de avond is vriendschap. Hoe belangrijk is vriendschap als je ouder wordt? Wat doe je als je dat juist mist?

Initiatiefnemer MOAI en UP! Alet Klarenbeek en Hedy d’Ancona, ambassadeur van UP! doen de aftrap. Qua beeld van ouderen hebben we eigenlijk maar twee varianten: de Zwitserleven oudere met geld en tijd in overvloed aan de ene kant en de zielige kwetsbare oudere, die alleen maar geld kóst. Dat beeld klopt natuurlijk niet, het is tijd voor nuancering. Ook het forever young gedoe kan naar de prullenbak, volgens Hedy “Ik ben 80 en ik voel me 80”. Ze vervolgt: “We hebben zo’n rare voorstelling van ouderen. Het is niet zo dat allemaal in verpleeghuizen wonen. 85 % van de ouderen woont redelijk gezond gewoon thuis! Deze groep moet zich  - net als in de jaren 60 de vrouwen- emanciperen. Zelfbeschikking en zelfontplooiing zijn steekwoorden hierin.”

Samen doen

Alet Klarenbeek benadrukt het belang van samen doen en wat meer naar elkaar omkijken, vooral hier in de stad waar veel eenzaamheid is onder ouderen. Hedy beaamt dat. “Als je ouder wordt vallen vrienden weg, ik heb ook bewust jonge vrienden!”  

Anja Machielse, Universiteit van Humanistiek, vertelde dat sociale verbindingen het belangrijkste is wat je hebt, het is je sociaal kapitaal. Door ziekte vallen die verbindingen vaak weg, hoe ga je daar mee om? Anja benadrukt dat het belangrijk is dichtbij huis vriendschap op te bouwen, met je buren of jongere mensen in de wijk. Of sluit je aan bij de stadsdorpen, waarin buurtbewoners zich samen leuke dingen doen. Er komt een tip uit de zaal: "Flirt met de kinderwagens in je buurt!". Zo kom je in contact met jonge ouders en kan je ze helpen door bijvoorbeeld even op te passen. Grote voordeel: je hebt binnen een mum van tijd jonge vrienden en frisse energie om je heen. Doen!
http://anjamachielse.blogspot.nl/

OBA Maatje

Babette Roelandschap lanceert OBA Maatje. Via de bibliotheek heb je regelmatig contact met iemand die (luister-)boeken of films komt brengen. Geef je op als je wil meedoen in de Spaarndammerbuurt of Bijlmerplein/Zuidoost. Je gaat dan één keer per maand een uurtje op bezoek. Je kan je ook opgeven als je juist iemand op bezoek wil hebben.

www.oba.nl/maatje

In My Backyard

In My BackyardI brengt vluchtelingen en buurtbewoners bij elkaar. Anya Conkic begrijpt niets van de kloof tussen generaties in Nederland en mist haar oma. Motaz Jumaa uit Syrië zoekt een oma voor zijn drie jonge kinderen. Hierop reageert spontaan een 'oma' uit het publiek. 'Ik vind deze oproep zo lief, zo ontroerend, ik wil graag die oma worden!”. Het is ontroerend hoe die twee elkaar gelijk in de armen sluiten. Ook opa of oma worden? Geef je op via de website van In My Backyard.

www.inmybackyard.nl

Vriendschap

Het loont om online op zoek te gaan naar vriendschap. “In de leeftijd 50 + lukt dit maar liefst bij 40% van de mensen.” vertelt Jitse Schuurmans, journalist en socioloog. Er ontstaat een mooi gesprek over online daten. Dat je toch echt wel een drempel over moet, je onzeker voelt en blij bent als het lukt. “Mannen zijn ook gewoon nieuwsgierig naar mij, als bekende persoon.” vertelt cabaretière Jetty Mathurin, “Maar ik ben echt op zoek naar liefde. Dat maakt kwetsbaar.”

Tussen de bedrijven door was er live muziek met Gospelkoor Deliverance.

Onze UP! “In Verbinding” tips:

Hulp nodig of een klusje? Burennetwerk www.burennetwerk.nl

Samen eten? Oma’s soep en Resto van Harte www.omasoep.nl  www.restovanharte.nl

Dol op dieren? OOPOEH! www.oopoeh.nl

Samen bewegen? GoldenSports www.goldensports.nl

Op zoek naar kennis? www.oudgeleerdjonggedaan.nl

Naar het theater? Vier het Leven www.4hetleven.nl

Kijk op www.moai-nederland.nl voor nog meer tips en volg ons via Facebook UpinNederland

VERWACHT
Maandag 13 november in De Nieuwe Liefde:
UP! Talkshow: In Beweging
Als het een beetje kan, blijf in beweging. Je voelt je lekkerder en de gezondheidswinst is groot.
Met: breinprofessor -bekend van DWDD- Erik Scherder, cabaretière Jetty Mathurin, PRA Muziektheater, Oud Geleerd/Jong Gedaan en GoldenSports
http://denieuweliefde.com/programma/up-talkshow-beweging/

Maandag 11 december in De Nieuwe Liefde: UP! Talkshow: In Memoriam
Over je nalatenschap aan deze wereld. Niet qua geld en materie, maar in overdrachtelijke zin.
Met o.a.: arts, filosoof en schrijver Bert Keizer, kunstenaar Ida van der Lee en Humanistisch Geestelijk Verzorger bij de krijgsmacht Erwin Kamp.
http://denieuweliefde.com/programma/up-talkshow-memoriam/

Dit blog is onderdeel van UP!


Delen