13 november 2017

Een terugblik op het openluchtcafé Nieuw-West

Op 23 september genoten we van een prachtig mooie dag tijdens openluchtcafé Nieuw-West.

Tijdens dit openluchtcafé met in totaal 38 ontmoetingsplekken, waren er 10 bankjes speciaal geopend om iets te doen in de aanpak tegen eenzaamheid en bewoners uit te nodigen die geen netwerk hebben en risico lopen op vereenzaming.

In de voorbereiding werden er bijzondere routes uitgestippeld met elk een eigen kleur uitgevoerd in plattegronden, ballonnen en buttons. Dit vergrootte de herkenbaarheid van de routes en gevoel van erbij horen door de deelnemers aan wie het materiaal werd uitgedeeld. Tevens hadden we 10 enthousiaste hosts bereidt gevonden om een bankje te openen en de eenzame medemens uit de buurt uit te nodigen voor dit bijzondere evenement. In ruil daarvoor kregen ze een prachtig bankje ontworpen door Overtreders-W, een ontwerpbureau dat uitgaat van hergebruik van materialen en onder andere de Noorderparkbar en de poort van de Albert Cuyp Markt. 

Plezier

Vol plezier bezochten we diverse leuke en gezellige bankjes! We zagen enorm veel blije gezichten en diverse bewoners hebben elkaar op een leuke en gemakkelijke manier leren kennen. Daarnaast zorgde het stoepvertier dat we op diverse plekken hebben ingezet voor een sterke extra lading. Drie bands verrasten de bankjeshosts en hun bezoek met bijzondere optredens. Hierdoor waren de bankjes extra goed zichtbaar en was herinnering extra bijzonder voor de deelnemers.

Geleerde lessen

Op deze mooie dag hebben we ook wat lessen geleerd. Niet alle deelnemers slaagden erin om bezoekers te trekken. Zij hadden uiteindelijk niet hun buren persoonlijk uitgenodigd en bleven daarom alleen achter op hun bankje. Ook in de samenwerking met organisaties ging het niet altijd goed. We maakten afspraken met medewerkers die vervolgens zelf niet aanwezig waren en degene die op de locatie aanwezig was wist dan uiteindelijk niet goed wat de bedoeling was. Daardoor kwamen de bankjes niet goed tot hun recht en zijn bewoners niet goed bereikt. We hebben geleerd dat we nog duidelijker moeten communiceren over de invulling van het bankje en de communicatie.

Permanentere invulling

We denken tevens dat de ontmoetingsplekken op de bankjes een permanentere invulling moeten gaan krijgen. We zijn blij dat we op de dag zelf voor ontmoeting hebben kunnen zorgen, maar we vragen ons af hoe duurzaam die ontmoeting is. We willen daarom in de toekomst gaan werken aan bankjes die blijvend voor ontmoeting zorgen en daarmee in de aanpak tegen eenzaamheid.

In de volgende blog gaan we in op de echte evaluatie. We hebben dan gesproken met onze partnerorganisatie the Beach uit Nieuw-West. Daarnaast willen we de deelnemers spreken en hen vragen hoe zij nu gebruik maken van hun bankje. Tot volgende maand!

Dit blog is onderdeel van BankjesCollectief


Delen