13 november 2017

Wie woont hier eigenlijk? De voorbereidingen

Krijgen we de straat aan de ‘gang’ om eenzame bewoners te bereiken? Hoeveel bewoners bereik je in 24 uur, verdeeld over een ochtend, middag en avond? Om deze vragen te beantwoorden gaan we experimenteren met straataanpak ‘Wie woont hier eigenlijk?’

Ter voorbereiding van dit experiment kwamen we 30 oktober een middag met de hele club samen in locatie Cinetol.

Er zijn nog wat vragen die we met elkaar willen beantwoorden, namelijk: Hoe kondigen we het aan? Hoe spreken we de mensen aan? Wat is de inhoud van het gesprek? Welke voorbereidingen moeten we treffen? Welke vragen stellen we aan de deur? Wel of niet iets geven? Zo ja, wat dan? Wel of niet ons bezoek aankondigen. Zo ja, wat zetten we in de brief? Welke straat kiezen we? Welk systeem bedenken we voor de overdracht?

Effectief

Pauline en ik hebben deze middag zo gestructureerd dat we overal aan toe komen.  Op alle tafels liggen flappen en stiften. Middels een carrousel model heeft iedereen inbreng en werken we effectief.We gingen aan de slag met de duo’s die straks ook samen de straat op gaan, namelijk;

 • Pauline (van bewonersinitiatief Village de Pijp) en Johan (vrijwilliger van de voedselbank)
 • Femke (sociaal werker van PuurZuid) en Monique (Ergotherapeut, GGZ inGeest, Actenz)
 • Peter (sleutelfiguur in de wijk) en Loes (vrijwilliger van de voedselbank)

Ter inspiratie verdiepten we ons in Opzoomeren, Lief & leed (Rotterdam) en Buurtwijs.nl.

Van 9 - 21.00 uur

We maakten een rooster; van 9 uur ‘s ochtend tot 9 uur ‘s avonds zijn wie in duo’s aanwezig in de straat om overal aan te bellen. Met steeds 1 uur overdracht er tussen. Sara is de hele dag op afroep aanwezig om bij de overdrachten te zijn, geleerde lessen te noteren, foto’s en een blog te maken.

30 oktober zochten we ook naar antwoord op de vraag; Welke straat past hier het beste bij? Topaasstraat, Granaatstraat, Averkampstraat, Toldwarsstraat ? We zijn gezamenlijk naar die straten gefietst om een frisse neus te halen en een beslissing te nemen.  We waren het snel met elkaar eens; de Granaatstraat gaat het worden! 

Taken verdelen

Toen moesten we nog taken verdelen. Wie doet wat? Wie werkt die uitkomsten uit? Dat was even zweten maar ook daar zijn we goed uitgekomen. 7 november (de dag van het experiment) weten we precies wat ons te doen staat als we de straat in gaan. 

We gaan volop experimenteren met manieren van voorstellen (ik ben Paulien en wil je wat vragen of Ik ben Paulien van ….en wil je wat vragen in het kader van….), de wijze van aanbellen (met lege handen contact maken of met verschillende cadeautjes contact maken), vooraf huisbezoek aankondiging of niet (vooraf een kaart in de brievenbus doen of onaangekondigd aanbellen en contact maken). Steeds evalueren we om te bespreken wat werkt en wat niet werkt.

Vragen aan de deur

Een paar vragen die we hebben bedacht voor aan de deur:

 • Ik ben ….. en woon/werk in de omgeving…. (iets persoonlijks bijv ik ben geboren in de Pijp), ik ben geïnteresseerd in de mensen in deze buurt. Mag ik u wat vragen stellen?
 • Ik ben …. En ben van de actie: wie woont hier eigenijk? We zijn op zoek naar de krachten en talenten in deze straat.
 • Wat is uw interesse? Doet u daar iets mee in deze straat?
 • Wie kent u in de straat? Met wie heeft u contact?
 • Doet iemand wel eens iets voor u? (plantjes water geven oid) of andersom?
 • (hoe) zou u de straat nog leuker kunnen maken? Wie kunnen we hier nog meer  voor vragen?
 • Heeft u het idee dat er mensen zijn die eenzaam zijn in deze straat?
 • Heeft u ideeën over wat mensen voor elkaar zouden kunnen betekenen in deze straat?

Straatfeestje

Om alles wat we ophalen en iedereen die we bereiken nog eens bij elkaar te brengen organiseren we 9 december een klein straatfeestje in de Granaatstraat.  We delen dan een lijst met de top 10 van bevindingen en opbrengsten voor de straat door bewoners.  We gaan voor beweging van onderop.

We hebben er zin in!

 

Dit blog is onderdeel van Wie woont hier eigenlijk


Delen