21 november 2017

Hang boven elke kinderwagen die je tegenkomt!

UP! is o.a. een doorlopende serie talkshows in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Elke maand komen zo’n 250 ouderen en jongeren bij elkaar om te praten over een thema dat er toe doet als je ouder wordt. In oktober was het thema vriendschap.

Het thema eenzaamheid is onder de radar door alle avonden heen verweven, in het kader van ons experiment Aanpak Eenzaamheid van de gemeente Amsterdam. Eenzaamheid is typisch een onderwerp is dat je niet altijd rechtstreeks kan benaderen. Ook wij verstoppen het in andere onderwerpen, waardoor het toch goed onder de aandacht kan komen.

In my backyard

Op een UP! avond komen – naast een korte lezing van een kenner – altijd lokale initiatieven en mensen langs, zodat het publiek geïnspireerd en wel zelf aan de slag kan. Dit keer was één van die initiatieven In my backyard (IMBY) waar Amsterdammers en vluchtelingen aan elkaar worden gekoppeld. Oprichter Lian Priemus had contact met ons opgenomen. Ze was op zoek naar opa’s en oma’s, zaten die misschien bij ons in de zaal? Vluchtelingen laten vaak hun oude (groot)ouders achter in het land van herkomst, omdat ze niet meer kunnen of willen vluchten. Nu ze zelf een beetje gesetteld zijn in Nederland, wordt de oudere generatie node gemist. Een Syrische vader kwam zijn gezin voorstellen, was er misschien iemand die ….?

Oma Hannie

En ja hoor, daar stond Hannie op, een kwieke vrouw van eind 70, zonder eigen (klein)kinderen. Ze wilde maar wat graag. Het was liefde op het eerste gezicht, de hele zaal slikte ontroerd een traan weg. Op zich was het item al meer dan geslaagd, maar Hannie had nog een tip in petto.

Jonge vrienden

“Iedereen die met pensioen gaat: hang gelijk boven elke kinderwagen die je tegenkomt in je straat!”. Huh? “Jonge moeders zijn maar wat blij met ervaren ouderen in de buurt, die even op kunnen passen, of wijze raad hebben als ze daar behoefte aan hebben. En jijzelf hebt er ongelofelijk profijt van: jonge energie om je heen, heel veel liefde en dankbaarheid en je blijft helemaal bij de tijd!”.

Dankjewel Hannie, voor deze bijzondere tip om eenzaamheid te voorkomen. We weten dat je inmiddels Sinterklaas cadeautjes voor je Syrische kleinkinderen hebt gekocht en het hele gezin voorleest uit Jip & Janneke. Geniet van elkaar!

Alet Klarenbeek

Initiatiefnemer van UP!

Talkshow: In Memoriam

De eerstvolgende talkshow In Memoriam is op 11 december om 20 uur. Het thema is “Hoe bespreek je moeilijke onderwerpen”. Want als je in je eentje loopt te kauwen op taaie kwesties kan dat ontzettend eenzaam voelen.  Voor meer info:

http://denieuweliefde.com/up

http://moai-nederland.nl/

 

Dit blog is onderdeel van UP!


Delen