30 november 2017

Iedere straat een ander gesprek

17 oktober 2017, de derde en laatste dag al weer. Voor de conversaties, met de buurtbewoners over eenzaamheid, wordt de caravan op een ander plek gestald in Zuid.

Door de vorige acties weten we dat iedere plek en iedere straat andere gesprekken oplevert. We zijn er klaar voor en hebben er zin in. We hangen het spandoek op en gewapend met pen, papier en camera  treden wij de gesprekken tegemoet.

Het is koud op straat en het lijkt wel of de mensen meer haast hebben en toch ook deze keer horen we ontroerende, eerlijke en soms rauwe verhalen over eenzaamheid. Komen de mensen met hartverwarmende en  nuchtere oplossingen.

De buurt aan het woord

Meneer Pluut: ‘Ik woon hier sinds ’82 toen huurde iedereen gewoon. Nu worden alle huurhuizen verkocht en de buurt ‘verjupt’. Dit heeft eigenlijk alleen maar nadelen, dat gezellige ‘ons kent ons’ is niet meer. De mensen kennen elkaar niet, we moeten elkaar weer ontmoeten.’

Een Spaanse mevrouw: ‘Nederlanders zijn te gesloten.’ Zelf is ze verlegen omdat ze de taal niet goed spreekt, daarom legt ze niet zo goed contact.

Anonieme meneer: ‘Er zou meer vergunningen moeten komen voor straatfeesten. Er zijn te weinig verschillende culturen er moet meer diversiteit komen, dat zou heel mooi zijn.’

Mevrouw die in een buurthuis werkt: ‘Dat kopje koffie is zo belangrijk’.

Meneer Kees: ‘Dat we er over mogen praten, dat het er mag zijn. Dat helpt al.’

Luisteren en leren

We luisteren en we leren. We maken foto’s, we lachen en huilen stiekem een beetje mee en maken notities van alle vertelsels. We zien Bram Moszkowicz voorbij schuifelen en vragen of hij met ons in gesprek wilt gaan over verbinding, over eenzaamheid. Hij zegt dat wel te willen maar dat hij zojuist heel hard is gevallen en of we hem willen excuseren.

Na tientallen wederom indrukwekkende  ontmoetingen, breken we de boel af. Maar in ons hart wetend dat we het hier niet bij gaan laten. Wat nou lekker eenzaam in Zuid?

Dit blog is onderdeel van Lekker eenzaam! In Amsterdam Zuid


Delen