27 december 2017

Blog 2: Kaftan voor Maxima

16 oktober, les 3

Er is een leerling over van het Calvijn College. Mevrouw A van 80 is ziek, Mw B en An en twee kinderen van de buurtschool zijn aanwezig. Het is frustrerend dat er zo weinig deelnemers zijn of overgebleven.

We gaan verder met 'textuur' onderzoek. Ik heb verschillende modeboeken uit de OBA, kunstboeken meegenomen en lappen stof en papier om patronen/motiefjes en materiaal van stof te bestuderen. Iedereen kiest iets uit het meegenomen materiaal om na te bootsten met inkt, houtskool, potloden, ecoline, viltstift of plakkaatverf op papier. Onze ontwerpen zullen uiteindelijk ook van papier worden gemaakt, geïnspireerd op de kunstenaar Louise de Borchgrave die dat ook doet. Het gaat vooral om het snel kunnen uitvoeren van een modeontwerp, een concept.

Om de samenwerking tussen oud & jong te stimuleren en echt iets te maken besluiten mijn collega Mareike en ik  onze deelnemers de volgende les iets samen te laten ontwerpen en uitvoeren.

 

18 oktober, les 4

De deelnemers op dit moment 3 in getal, 2 kinderen van de buurtschool en Mw B (Mw A is nog steeds ziek). We geven de opdracht samen een kaftan voor Maxima te maken. Mareike heeft een leuke power point gemaakt met voorbeelden van kaftans en foto's van Maxima. Indachtig de vervolgopdrachten voor het project gaat 1 persoon zich bezig houden met kleur op basis van snoep, een persoon met vorm op basis van architectuur, en een persoon met motiefjes op basis van het onderwerp natuur.

Mareike heeft een paspop een echte mannequin meegenomen uit het naaiatelier van het GildeLab en ikzelf veel papier en bladeren. Mw B bedenkt de vorm van de kaftan op basis van een gebouw, een meisje kiest de kleuren die we later samen op het papier aanbrengen met ecoline en een jongen bedenkt het patroon voor de 'stof'dwz het papier. We gebruiken zeer licht papier,waar normaal gesproken kranten op gedrukt worden. Samen 'rubben' we mbv houtskool bladeren op alle vellen die we nodig hebben. We tapen deze met schilderstape aan de achterkant aan elkaar vast zoals je verschillende panden van een jurk aan elkaar stikt. De losse kaftan hangen we over de paspop en de mouwen worden vastgetapet. Daarna kleuren we samen meet ecoline de bladeren in met rood, groen en geel. De kaftan krijgt een ceintuur van oranje vlieger papier met een blad daarop geniet.

Het is 16.50 u als we samen beginnen en om 17.15 u is de kaftan klaar. Ons eerste gezamenlijke projectontwerp!

Dit blog is onderdeel van My Secret Dress Code


Delen