27 december 2017

Blog 4: niet perse eenzaam

In de tussentijd gaat de kleine groep deelnemers die vanaf het begin meedeed aan het project My Secret Dress Code aan de slag met het maken van haar inspiratiemap met plaatjes, onderzoek, tekeningen en eerste ontwerpen.

De onderwerpen natuur, architectuur en kunst zijn het uitgangspunt voor een uitgebreide inspiratiemap. Een hele stapel nieuwe en tweedehands modeboeken en oude National Geographics zijn aangeschaft om de deelnemers het nodige materiaal voor knip, scheur- en plakwerk te geven.

Per onderwerp moeten er een aantal plaatjes opgeplakt worden op een A3 die de ontwerper inde dop zelf mooi vindt. Vervolgens gaat hij of zij per onderwerp op 3 verschillende A3 de vorm, het motief/patroon en de kleuren uitwerken met diverse materialen. Per onderwerp maken de deelnemers op basis van hun inspiratievellen een kostuumontwerp, een getekende schets. Deze wordt in het klein uitgevoerd op een houten tekenpop en vervolgens in het groot (om te dragen op de modeshow of  als autonoom kunstwerk te tonen op de bijbehorende expo). Niet lang daarna kan een meisje van de buurtschool niet meer meedoen omdat haar ouders geen tijd hebben om haar steeds te brengen en op te halen twee keer per week. Ze mag haar ontwerp- en inspiratiemap met papier en een houten pop meenemen om thuis verder aan de slag te gaan. Het jongetje van de buurtschool zegt ook niet meer te komen. Mijn collega spreekt met hem en hij blijft voorlopig met veel vuur en energie twee keer per week komen.

 

De Echo

Het is in een van deze weken dat ik benaderd wordt door een journalist van de Echo voor een interview. Wat extra aandacht kan het project wel gebruiken en we spreken af tijdens ene van de lessen als een inspiratiemap van mw B als voorbeeld wordt genomen om de vervolgopdrachten, onderzoek en ontwerpen, uit te leggen. Er wordt een foto gemaakt en binnen een week staan we in de Echo,ook online. http://epaper.hollandmediacombinatie.nl/HMC/data/2017-10-25/html/WB/NWT/

Hardnekkige griep

De 80 jarige Mw A is nog zo'n 2 keer aanwezig voor ze opnieuw ziek wordt. deze keer krijgt een hardnekkige griep haar te pakken. Ze vertelt en toont met haar meegebrachte werk dat ondanks of misschien wel dankzij het zich zo beroerd voelen ze de mooiste dingen maakt en helemaal geïnspireerd is om collages te maken.

Het interview levert een nieuwe oudere deelnemer op, mw E., die niet perse eenzaam is. 'Mag ik dan wel meedoen?', vraagt ze ongerust, maar ze heeft wel de goede leeftijd. Ze blijkt dol te zijn op ontwerpen en vol te zitten met mode ideeën en creatieve oplossingen. Helaas is zij een paar keer afwezig. Ook zij wordt ziek, of wacht vergeefs op een loodgieter bv. en kan dan niet bij de les zijn. Gelukkig is ze later weer aanwezig en heeft ze thuis verder gewerkt aan haar map en ontwerpen.

Dit blog is onderdeel van My Secret Dress Code


Delen