27 december 2017

Blog 7: de sfeer is goed

Het is maandag 27 november, we zijn in week 7 beland van het experiment My Secret Dress Code en mijn collega Mareike en ik met een nieuwe CKV docent wachten op de 10 nieuwe leerlingen van het Calvijn die vandaag voor het eerst mee zullen doen.

Zij zullen 4 weken lang een verkort traject volgen binnen het experiment en na de kerstvakantie nog vier weken binnen het zelfde concept met of zonder mijn collega en ik verder gaan. Helaas zijn de nieuwe leerlingen door een misverstand van de roostermaker uitgeroosterd omdat hun vaste CKV-docent uitviel. De roostermaker wist niet dat het een extern project betrof met externe docenten (zucht). Een aantal leerlingen ontdekt het misverstand, maar de meeste van hen zijn dan al elders of met een ander inhaalles bezig. Een nieuwe leerling is wel in staat aanwezig te zijn, samen met 2 leerlingen van de eerste lichting (L en R), Mw E en B zijn er ook. De nieuwe leerlinge krijgt een verkorte opdracht inspiratiemap maken en ontwerpen met als tussenstap een oudere uit de buurt interviewen over mode en daar vervolgens een ontwerp voor maken (een liefst extreme make over zie blog 6). Een eerste ontwerp op schaal wordt gemaakt door leerlinge R en Mw E.

Allemaal meiden

Op woensdag 29 november wachten mijn collega en ik op de andere 10 nieuwe leerlingen (de bedoeling is dat er deze 4 weken in totaal 20 nwe leerlingen instromen. Tien op de maandag en tien op de woensdag. Het zijn allemaal meiden).

Deze keer komen ze allemaal en op tijd en is er extra begeleiding van een nieuwe CKV-docent die wordt ingewerkt. Mw B en E zijn aanwezig. Mw E heeft een buste meegenomen waarmee ze haar ontwerp in levensgroot formaat uitwerkt. Het ontwerp verandert door de nieuwe materialen die ze tegenkomt (div. kleuren vlieger papier) en de beperkingen en mogelijkheden daarvan. In elk geval blijft ze het concept trouw - alleen de vertaling past ze aan. het is mooi om te zien. De nieuwe leerlingen lijken enthousiast en geconcentreerd en na de klassikale uitleg en een schematische weergaven van het stappenplan van hun opdrachten gaan ze ijverig aan de slag met de aanwezige modeboeken, tijdschriften en National Geographics. Mijn collega M en ik begeleiden de nieuwe leerlingen zoveel mogelijk en improviseren mappen voor ze waar ze hun werkbladen in kunnen doen. Het praktijklokaal lijkt voor even veranderd in een groot atelier. De sfeer is goed.

Dit blog is onderdeel van My Secret Dress Code


Delen