[Filter]
Evaluatie experimenten
Themabijeenkomst
02 mei 2018

Volg de stappenplannen hieronder als je een nieuwe interventie/project wilt opstarten of als je een bestaande interventie/project wilt verbeteren.

> Lees meer..
27 augustus 2019

Het programma Eén tegen Eenzaamheid van het ministerie VWS stelt producten beschikbaar die je kunt gebruiken bij jou activiteit(en) in de Week van de Eenzaamheid.

> Lees meer..
02 mei 2019

Bij het woord eenzaamheid wordt al snel gedacht aan oudere mensen. Een typisch beeld is dan de oude buurvrouw, die moeilijk ter been is en wiens kinderen ver weg wonen. Er is echter nog een groep waarbij de eenzaamheid veel minder zichtbaar is: jongeren. Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving voelt maar liefst 70% van de jongeren zich soms of regelmatig eenzaam.

> Lees meer..
02 mei 2019

Op woensdag 10 april werden we verwelkomd door de trainees van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in het Generator Hotel. De zaal zat vol met – heel toepasselijk – voornamelijk jonge mensen die allemaal geïnteresseerd zijn in het onderwerp ‘eenzaamheid onder jongeren’. Een onderwerp waar een taboe op rust, vooral onder deze doelgroep. Daarom is het juist zo belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan.

> Lees meer..
20 maart 2019

Ruim 100 professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden kwamen op woensdag 13 maart bij elkaar om te kijken naar de Goede Buren.

> Lees meer..
18 maart 2019

Graag nodigen wij u als mede-aandeelhouder van het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid uit om samen met ons 1000 Amsterdamse eenzame ouderen een fantastische avond te bezorgen. Ouderen uit uw netwerk zijn van harte welkom.

> Lees meer..
18 maart 2019

@ease Amsterdam is een inloopcentrum voor jongeren van 12 tot 25 jaar die behoefte hebben aan een luisterend oor. Ze kunnen gratis, anoniem en zonder afspraak terecht bij getrainde vrijwilligers, o.a. studenten psychologie en ervaringsdeskundigen.

> Lees meer..
06 maart 2019

Elke maand stelt een aandeelhouder uit het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid zich voor. Deze maand vertelt Jessie Verhave, projectleider van de Sociale Kruidenier, waarom de organisatie aandeelhouder is geworden van het netwerk.

> Lees meer..
04 maart 2019

Op een zonnige vrijdagmiddag kwamen de projectleiders van acht - in 2018 financieel ondersteunde - projecten samen om hun ervaringen met het opzetten en uitvoeren van hun projecten op eenzaamheid te bespreken, te evalueren en van elkaar te leren.

> Lees meer..
26 februari 2019

In Vlaanderen moet een minister komen om eenzaamheid te bestrijden. De grootste politieke partijen in Vlaanderen zeggen dat het voorkomt bij alle bevolkingsgroepen en willen de verantwoordelijkheid neerleggen bij de minister van Welzijn en Gezondheid. Ook de publieke omroep, steden en gemeenten zouden het taboe moeten doorbreken, stellen de drie partijen.

> Lees meer..
06 februari 2019

Deze maand stelt KOPPL zich voor aan het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid. Oprichter Marnix Kistemaker vertelt waarom de organisatie aandeelhouder is geworden van het netwerk.

> Lees meer..
01 februari 2019

Eenzaamheid Tien procent van de Nederlanders, oud én jong, ervaart gevoelens van sterke eenzaamheid. Houdt dat gevoel erg lang aan, dan kan het leiden tot piekeren, stress, slecht slapen en depressie. ‘Men voelt zich nutteloos, omdat men niet van betekenis is voor een ander.’

> Lees meer..
24 januari 2019

Hoe kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken? Artikel geschreven door Prof. Dr. Janne Vanhalst.

> Lees meer..
23 januari 2019

AdelheidZina organiseert een nieuwe reeks trainingen 'Ik Ontmoet Mij' vanaf maart 2019.

> Lees meer..
23 januari 2019

Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Ruim 700.000 mensen hebben in meer of mindere mate een gevoel van eenzaamheid.

> Lees meer..
09 januari 2019

Elke maand stelt een aandeelhouder uit het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid zich voor. Deze maand vertelt Myriam Sahraoui, Zinalid, waarom de organisatie onderdeel is geworden van het netwerk.

> Lees meer..
07 januari 2019

De Belgische gemeente Sint-Truiden heeft een wethouder van Eenzaamheid. Het is een primeur en toont de groei van het probleem dat vooral veel ouderen vereenzamen.

> Lees meer..
07 januari 2019

De bestrijding van eenzaamheid. Precies een week voor kerst stemde de gemeenteraad van Hoorn unaniem in met het plan om daar de komende jaren flink werk van te maken. Daarbij zal extra aandacht uitgaan naar jongeren. Dat het probleem ook in die doelgroep groot is, bevestigt een onderzoek van de GGD naar eenzaamheid onder jongvolwassenen (16-25 jaar) in Noord-Holland Noord.

> Lees meer..
07 januari 2019

De eenzaamheid onder ouderen blijft toenemen. Dat blijkt uit pas gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Deventenaar Cor Olthuis (72) was één van de ruim een miljoen eenzame ouderen in Nederland nadat hij 2,5 jaar geleden plotseling zijn vrouw verloor. Dankzij Deventer Huisgenoten, een vereniging die ouderen ondersteuning biedt bij eenzaamheid, heeft hij deze moeilijke periode achter zich gelaten.

> Lees meer..
07 januari 2019

Ruim een miljoen Nederlanders, zowel jongeren als ouderen, voelt zich eenzaam tot zeer eenzaam. Gemeenten kunnen en moeten een rol spelen in de strijd tegen eenzaamheid.

> Lees meer..
13 december 2018

“Het was een onvergetelijke avond”, was één van de vele positieve reacties na afloop van het ontmoetingsdiner. Hotel Okura Amsterdam opende op 11 december haar deuren voor dit bijzonder diner in samenwerking met het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid. Een diner voor 100 Amsterdammers die te maken hebben met eenzaamheid. Er werd gegeten, gepraat, geluisterd en gelachen: eten blijkt altijd weer een bindende factor.

> Lees meer..
12 december 2018

Elke maand stelt een aandeelhouder uit het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid zich voor. Deze maand vertelt Malou Lintmeijer, zakelijk leider van ZID Theater, waarom de organisatie onderdeel is geworden van het netwerk.

> Lees meer..
12 december 2018

Steeds meer zorginstellingen maken gebruik van mechanische huisdieren. Een robotkat kan de dementerende senioren die er gebruik van maken troost bieden en een aanknopingspunt zijn voor een praatje. Zeven levensverhalen over een tijd die ooit was.

> Lees meer..
12 december 2018

Het eerste Startup in Residence programma van de Metropoolregio Amsterdam (‘MRA’) is van start gegaan. De komende zes maanden gaan zeven startups samenwerken met negen gemeenten uit de MRA.

> Lees meer..
12 december 2018

Dit zijn de eenzaamheidscijfers in Amsterdam uit 2016. Het onderzoek is uitgevoerd door de GGD Amsterdam.

> Lees meer..
04 december 2018

Samen met Jenny Gierveld (emeritus hoogleraar aan de VU) werd tijdens de masterclass onderzocht hoe we eenzaamheid kunnen aanpakken en voorkomen. Deze masterclass werd georganiseerd door Vrijwilligersacademie Amsterdam en Kennismarkt Oost. In deze masterclass sluiten we aan bij de problematiek en initiatieven in Amsterdam Oost.

> Lees meer..
20 november 2018

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een actieprogramma tegen eenzaamheid begint voor jongeren, vergelijkbaar met dat voor ouderen. De Kamer heeft daar een motie over aangenomen van D66 en PvdA.

> Lees meer..
20 november 2018

Eenzaamheid is twintig procent dodelijker dan roken en dubbel zo dodelijk als drinken, betoogt de Duitse psychiater Manfred Spitzer in een nieuw boek. “In een tijd waarin iedereen online alleen de goede versie van zichzelf toont, is het een taboe om voor je eenzaamheid uit te komen.”

> Lees meer..
05 november 2018

Elke maand stelt een aandeelhouder uit het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid zich voor. Hans Wijnands, directeur van De Regenboog Groep, vertelt waarom de organisatie aandeelhouder is geworden.

> Lees meer..
23 oktober 2018

Gratis of met superkorting naar theater, de film of een ander uitje. Kijk in de bijlage wat er allemaal te doen is.

> Lees meer..
22 oktober 2018

‘De welvaart in Nederland groeit, maar problemen als eenzaamheid en armoede worden alleen maar groter. Dat is toch te gek? Ik denk dat het systeem eenzaamheid zelfs versterkt.’ Aan het woord Sjef van der Klein, de bevlogen ‘Sociaal Werker van het Jaar’.

> Lees meer..
17 oktober 2018

6 studenten van Internationaal Ondernemen aan de Artevelde Hogeschool Gent doen een onderzoek en zijn op zoek naar respondenten.

> Lees meer..
10 oktober 2018

Elke maand stelt een aandeelhouder zich voor aan het netwerk. Ed Bosma, directeur van het Leger des Heils, bijt het spits af.

> Lees meer..
10 oktober 2018

De afgelopen periode hebben 10 trainees uit de YPPS-pool (Young Professional Programma Statushouders) gezamenlijk onderzocht hoe stichtingen hun activiteiten duurzamer kunnen inzetten om eenzame Amsterdammers te helpen.

> Lees meer..
09 oktober 2018

Het is maandagavond 1 oktober en de Week tegen Eenzaamheid is in volle gang. De bovenste zaal van Pakhuis de Zwijger staat in het teken van het begeleiden van rouwprocessen en is volgestroomd met deskundig publiek; hulpverleners en doorverwijzers die te maken hebben met mensen in rouw.

> Lees meer..
09 oktober 2018

Buurtinitiatieven spelen een grote rol in de strijd tegen eenzaamheid. Zij maken wijken gezelliger en brengen bewoners samen. Met gerichte kennis en ondersteuning kunnen bewonersinitiatieven hier nog beter in worden.

> Lees meer..
03 oktober 2018

Sterke eenzaamheid’ komt het meest voor onder alleenstaande ouders, weten de landmeters van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een op de vijf voelt zich zo.

> Lees meer..
03 oktober 2018

Stadsdeel West heeft drie ton beschikbaar gesteld voor buurtbewoners met goede ideeën voor de buurt.

> Lees meer..
27 september 2018

Harold van Tien vertelt zijn verhaal. Harold is 46 jaar en al zijn hele leven eenzaam. Die eenzaamheid zorgt ervoor dat het leven voor Harold bijna ondraaglijk is.

> Lees meer..
27 september 2018

Te gast: Fractievoorzitter van de VVD Amsterdam Eric van der Burg en presentatrice Jill Bleiksloot. Met hen hebben we het over eenzaamheid, vooral alleenstaande ouders hebben weinig sociale contacten, en over hoe Nederlanders reageren op huftergedrag. Grijpen we in of niet?

> Lees meer..
26 september 2018

Nederland is het op drie na eenzaamste land van Europa. Hoe zit het met de eenzaamheid in ons land?

> Lees meer..
26 september 2018

Alleenstaande ouders en mensen die gescheiden zijn ervaren het vaakst sterke gevoelens van eenzaamheid, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

> Lees meer..
25 september 2018

Jongeren behoren tot de eenzaamste groepen in de samenleving. Bijna de helft (46 procent) van de jongeren tussen de zestien en twintig geeft aan zich soms of vaak eenzaam te voelen. Bij meisjes is dat zelfs 60 procent, blijkt uit een peiling van onderzoeksprogramma Brandpunt+ onder 800 jongeren.

> Lees meer..
25 september 2018

KRO NCRV start met een nieuwe serie over een onderbelichte groep die te maken krijgt met eenzaamheid: jongeren.

> Lees meer..
18 september 2018

Eén van de experimenten die ondersteund is door Aanpak Eenzaamheid was "Uit de Schaduw van Eenzaamheid". Dit experiment werd op 24 juli 2018 feestelijk afgesloten.

> Lees meer..
11 september 2018

TU Delft studenten kregen de opdracht om in een paar uur tijd een filmpje te maken, waarin ze met een innovatieve oplossing komen om het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken en mensen meer in contact met elkaar te laten komen.

> Lees meer..
06 september 2018

De Expertgroep Amsterdamse Aanpak Eenzaamheid heeft een onderzoeksagenda samengesteld, waarin beloftevolle onderzoeksrichtingen staan vermeld.

> Lees meer..
14 augustus 2018

Negen gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) slaan samen de handen in één op zoek naar startups, scale-ups, innovatief MKB en sociaal ondernemers met creatieve en innovatieve oplossingen voor regionale maatschappelijke vraagstukken.

> Lees meer..
04 juli 2018

Een jonge startup uit Amsterdam is druk bezig met het ontwikkelen van een mobiele app om eenzaamheid te bestrijden. Ja, een app. SAM, van "samen" wordt een online platform om mensen offline samen te brengen op een eenvoudige en sociaal drempelloze manier.

> Lees meer..
04 juli 2018

Op 21 juni organiseerde Aanpak Eenzaamheid een deelsessie tijdens de miniconferentie ‘Iedereen Gezond’ in het AMC als onderdeel van WeMakeThe.City.

> Lees meer..
03 juli 2018

Er is een vragenlijst gestuurd naar onze aandeelhouders om mee richting te geven aan de toekomst van de Aanpak Eenzaamheid. Hieronder staan de belangrijkste uitkomsten.

> Lees meer..
03 juli 2018

Eigenwijks en HvA BOOT hebben samen met de gemeente Amsterdam en Deloitte op innovatieve wijze inzicht gekregen in de eenzaamheidscijfers in Geuzenveld-Slotermeer.

> Lees meer..
03 juli 2018

Het RIVM heeft een model ontwikkeld om gezondheidscijfers te kunnen berekenen op wijk- en buurtniveau op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen van de GGD, CBS en RIVM.

> Lees meer..
05 juni 2018

Bij het verminderen van eenzaamheid worden in Amsterdam momenteel veel verschillende soorten maatjesprojecten voor verschillende doelgroepen ingezet. Maar wat weten we eigenlijk over de effecten van deze maatjesprojecten? En wat zijn de onderdelen die bijdragen aan het succes?

> Lees meer..
28 mei 2018

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer je kunt doen voor jezelf of een ander.

> Lees meer..
28 mei 2018

Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon.

> Lees meer..
28 mei 2018

Eenzaamheid in uw eigen gemeente slim en krachtig aanpakken. Wilt of bent u daar mee bezig? Dan is deze handreiking voor u.

> Lees meer..
28 mei 2018

Wat werkt bij Maatjesprojecten?
Ik ben daarvoor te rade gegaan bij rapporten, dossiers en kennisbanken van Movisie. We hebben veel materiaal over vrijwillige inzet verzameld waaronder over mentor en maatjesprojecten. Ik ben mijn collega's schatplichtig wat betreft een aantal inzichten die ik u vandaag wil meegeven.

Door: Lou Repetur, Movisie

> Lees meer..
28 mei 2018

Waarom we moeten veranderen om onszelf te verbeteren.
Door Lou Repetur en Tom van Yperen.

> Lees meer..
28 mei 2018

Deze wegwijzer is een handelingskader om vast te stellen wat de aard, ernst en oorzaken van de eenzaamheid zijn, om hierop het juiste interventieaanbod in te kunnen zetten.

> Lees meer..
28 mei 2018

Bij een persona staat niet het aanbod centraal, maar de leefsituatie en vragen van de burger/cliënt. De persona zorgt ervoor dat een doelgroep niet in vage kenmerken wordt omschreven maar gaat leven. Groepen burgers krijgen er letterlijk een gezicht door.

> Lees meer..
15 mei 2018

Ook dit jaar gaan we door met de bijeenkomsten bij Pakhuis de Zwijger. Lees in dit artikel wat je allemaal te wachten staat.

> Lees meer..
14 mei 2018

Het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid heeft haar eigen expertgroep, die toepasbare kennis verzamelt, deze deelt met het netwerk en de kwaliteit bewaakt van de aanpak eenzaamheid. De Expertgroep Amsterdamse Aanpak Eenzaamheid bestaat uit Stephan Cremer, Michaela Schönenberger, Lou Repetur, Rick Kwekkeboom en Jan Willem van de Maat. We stellen hen hieronder aan je voor.

> Lees meer..
26 april 2018

Als maatschappelijk initiatief heb je middelen nodig. Dit kunnen financiële middelen zijn, maar ook locaties of materiaal. Via fondsen, sponsoring, fundraising evenementen, crowdfunding, particuliere donaties en gemeentelijke subsidies kun je aan middelen komen. Maar hoe doe je dat?

> Lees meer..
18 april 2018

Rotterdam telt op dit moment zo’n 650 Lief en Leedstraten. In deze straten besteden bewoners extra aandacht aan buren die bijvoorbeeld ziek, in de war of eenzaam zijn. Maar ook vrolijke gebeurtenissen passeren in deze straten niet ongemerkt de revue. Stichting Opzoomer Mee is de stuwende kracht achter deze Lief en Leedaanpak, enthousiasmeert straten om mee te doen, stelt faciliteiten beschikbaar en organiseert uitwisselingen.

> Lees meer..
18 april 2018

In Amsterdam Nieuw-West zitten veel mensen gedwongen thuis met een sociaal- en mobiliteitsprobleem. Dit leidt vaak tot eenzaamheid. Ondanks het aanbod van (aanvullend) openbaar vervoer, is er een groep mensen die hiervoor niet in aanmerking komt of hier problemen mee ervaart en daardoor buiten de boot valt. Daarbij hebben veel mensen behoefte om

> Lees meer..
21 maart 2018

Minister De Jonge deed op 20 maart de symbolische aftrap van het programma tijdens een wedstrijd ‘walking football’ van twee teams met senioren bij sportclub SVV in Scheveningen.

> Lees meer..
21 maart 2018

De gemeente Amsterdam heeft 2 rollen: die van netwerkregisseur en als aandeelhouder. Als netwerkregisseur richt de gemeente zich op het faciliteren van het netwerk. Als aandeelhouder werkt de gemeente via beleid en het subsidiëren van de basisvoorzieningen aan het effectiever bestrijden of verminderen van eenzaamheid.

> Lees meer..
20 maart 2018

Alle 75-plussers moeten jaarlijks een huisbezoek krijgen om te kijken of ze eenzaam zijn. Dat is één van de maatregelen waarmee minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eenzaamheid onder ouderen wil aanpakken. Hiervoor wordt de komende jaren 26 miljoen euro extra uitgeven.
Uit: RTL Nieuws, 19-03-2018

> Lees meer..
19 maart 2018

Om elkaar als netwerk beter te kunnen vinden en kennis/contacten uit te wisselen willen we jullie vragen om de informatie over je organisatie zo volledig mogelijk in te vullen.

> Lees meer..
19 maart 2018

“Samenzijn is fijn”, werd ergens gezegd tijdens het Lonely in Mokum-diner op donderdag 8 maart. Dat werd bevestigd door de massale opkomst: zo’n 230 mensen schoven aan voor de presentatie van de reisgids verbonden stad, die samenvatte wat er vanaf oktober 2016 is gedaan aan de bestrijding van eenzaamheid in Amsterdam.

> Lees meer..
08 maart 2018

Rondom eenzaamheid heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft wel lucht. Soms biedt dit een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken.
Uit: Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2018

> Lees meer..
08 maart 2018

Begonnen als experiment, is de cursus Creatief Leven van ervaringsdeskundige/specialist eenzaamheid Henriëtte del Prado op woensdag 7 maart daadwerkelijk van start gegaan in Huis van de Wijk De Pijp.

> Lees meer..
21 februari 2018

Wie append en mailend altijd contact heeft met anderen, kan toch flink eenzaam zijn. Een adviesraad pleit voor aandacht voor alle vormen van eenzaamheid. Hoogleraar Dick Willems weerlegt vier misverstanden over eenzaam en alleen.

Uit: Trouw, 11-07-2017; Edwin Kreulen

> Lees meer..
21 februari 2018

Eenzaamheid is een van de grootste problemen waar Amsterdam mee kampt. Ari Schol pleit voor coachingtrajecten via de gemeente om het taboe op geestelijke zorg op te heffen.
Uit: Parool 27-01-2018. Ari Schol

> Lees meer..
21 februari 2018

Ouderen maken een inhaalslag met alcoholmisbruik. De staatssecretaris is bezorgd en de expert spoort hem aan tot actie. “Het wordt tijd voor een Sire-campagne."
Uit: Trouw, 30-11-2017

> Lees meer..
19 februari 2018

In 2040 bestaat Nederland voornamelijk uit ouderen, en zij moeten allemaal zo lang mogelijk zelfstandig wonen.
Van: NOS Nieuwsuur, 6-02-2018

> Lees meer..
19 februari 2018

Ouderen willen niet constant aan hun leeftijd worden herinnerd.
Uit: Volkskrant, Cor Speksnijder, 30-01-2018

> Lees meer..
19 februari 2018

“Als ze de tuin komen doen, vergeten bewoners hun eenzaamheid”
In de Hengelose wijk de Nijverheid, een echte industriële arbeidersbuurt, wonen veel senioren. De vergrijzing neemt toe en veel ouderen voelen zich er vaker alleen.

Van: Eenzaamheid, sociale wijkteams, Combinatie formele en informele zorg, Blog; 08/01/2018

> Lees meer..
19 februari 2018

Bij eenzaamheid denkt men al snel aan ouderen, maar feit is dat eenzaamheid van alle leeftijden is. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich structureel alleen. Het is een verborgen probleem dat de nodige aandacht verdient én gelukkig steeds vaker krijgt

Uit: Telegraaf 28-11-2017

> Lees meer..
19 februari 2018

Eenzaamheid Ook als je midden in het leven staat kun je eenzaam zijn. Wat is er aan te doen? „Mensen bij elkaar in een ruimte zetten is niet genoeg.”

Uit: NRC 4-01-2018

> Lees meer..
19 februari 2018

"De meeste mensen kijken doordeweeks uit naar het weekend. Ik kijk uit naar de maandag, zodat ik mensen kan zien op m'n werk."

> Lees meer..
19 februari 2018

In de wijk Wesselerbrink in Enschede is een experiment gestart om het contact tussen ouderen en jongeren gemakkelijker te maken.

Van: NOS, 7-02-2018

> Lees meer..
04 december 2017

De eenzaamheid neemt toe onder kwetsbare groepen, vooral onder ouderen die maatschappelijke ondersteuning krijgen van hun gemeente.
Uit: de Volkskrant; Charlotte Huisman 4 december 2017

> Lees meer..
17 november 2017

Er wordt eenmalig nog eens 800.000 euro extra uitgetrokken voor de bestrijding van eenzaamheid in de stad.

Door: Het Parool 15 november 2017

> Lees meer..
14 november 2017

Op zondag 26 november om 15:00 uur lanceert de Sweet 70 community op glamoureuze wijze de nieuwe glossy genaamd 'Sweet 70'!

> Lees meer..
13 november 2017

Rotterdam telt op dit moment 600 straten waar bewoners voor elkaar klaar staan in de strijd tegen eenzaamheid en sociale verkilling. De lief- en leedstraten hebben elk één of meer aanjagers. Die vrijwilligers ondernemen allerlei kleinschalige initiatieven om de sociale cohesie in de wijk te vergroten.

> Lees meer..
10 november 2017

Op 1 december gaat het experiment Chathulp van start. Met dit gezamenlijk initiatief hopen Humanitas Amsterdam en Hulplijn Amsterdam meer jongeren met eenzaamheids- en verwante problemen te bereiken.

> Lees meer..
10 november 2017

Amsterdam Dialoog is een organisatie van bevlogen vrijwilligers, die de ervaring hebben dat een dialoog tussen mensen een waardevol middel is voor communicatie. Het helpt om beter om te kunnen gaan met de diversiteit tussen mensen en om een diepgaander contact met elkaar te kunnen ervaren.

> Lees meer..
19 oktober 2017

Net Open. Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover.
Vandaag: Oma's Soep.
Door: Vadim Dijkshoorn 17 oktober 2017, 08:05

> Lees meer..
19 oktober 2017

De net afgestudeerde studenten Robert Croese (25) en Max Kranendijk (25) zijn een speciale kookclub gestart voor eenzame ouderen: Oma's Soep. "Tijdens het koken zie je de prachtigste dingen ontstaan."

> Lees meer..
16 oktober 2017

Vraag aan een vreemde of je samen op de foto mag terwijl je hem/haar optilt.
Hou samen met een onbekende een sinaasappel in de lucht, zonder je handen te gebruiken. Kijk met een onbekende een minuut lang in elkaars ogen.

> Lees meer..
10 oktober 2017

‘Mijn Verhaal’ is een methode die ouderen helpt meer zelfvertrouwen te ontwikkelen in het aangaan van kwalitatieve contacten met andere in hun omgeving. Hun persoonlijke (levens-)verhaal vormt de basis van deze aanpak, dit maken de ouderen aan de hand van een fotoworkshop in 10 polaroidfoto’s en 10 bijbehorende korte verhalen zelf zichtbaar voor anderen.

> Lees meer..
09 oktober 2017

Schuim Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Humanity Dinner van het Rode Kruis.

> Lees meer..
09 oktober 2017

Ik had een date met Izzy. Verwachtingsvol liep ik door de marmeren foyer van Sofitel Legend the Grand Amsterdam binnen, waar we zouden eten. We stelden onszelf aan elkaar voor en het voelde meteen goed. Na een handdruk en een "Nice to meet you!" gingen we aan tafel. De tafels waren prachtig gedekt, de sfeer was verwachtingsvol; wat zou de avond brengen?

> Lees meer..
09 oktober 2017

Middenin de stad tussen de mensen wonen, maar eigenlijk nooit iemand echt spreken. Voor veel mensen is dit de realiteit: 1 op de 8 Amsterdammers is ernstig eenzaam. Bij IKEA probeerden ze daar iets aan te doen: 100 mensen kwamen daar samen om een beschuitje te eten en een praatje te maken.

> Lees meer..
09 oktober 2017

Lonely Lochem wil mensen uit hun isolement halen.
Er is niks geks aan eenzaamheid, weten ze in Lochem. Veel gescheiden mensen, maar ook alleenstaande jongeren hebben er last van: 'Ik had wel wat vrienden, maar ja, daar kon ik geen 2 keer per week terecht. Het voelde ook ongemakkelijk, zo van 'daar heb je haar weer.''

> Lees meer..
12 september 2017

In oktober start een Community of Practice over het bespreekbaar maken van eenzaamheid. Loop jij in de praktijk aan tegen dit vraagstuk en ben je bereid mee te denken? Meld je dan aan.

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht documentaires over eenzaamheid

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht items eenzaamheid op Youtube

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht nieuwsitems eenzaamheid van de NOS

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht van alle artikelen in de afgelopen periode over eenzaamheid in Metro

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht van alle artikelen in de afgelopen periode over eenzaamheid in in Trouw

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht van alle artikelen in de afgelopen periode over eenzaamheid in De Telegraaf

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht van alle artikelen in de afgelopen periode over eenzaamheid op NRC.nl

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht van alle artikelen in de afgelopen periode over eenzaamheid in Het Parool

> Lees meer..
07 september 2017

Overzicht van alle artikelen in de afgelopen periode over eenzaamheid in de Volkskrant

> Lees meer..
04 september 2017

Moeten we onze hoop vestigen op een pil tegen eenzaamheid?
Eenzaamheid is een epidemie, waarschuwen onderzoekers, een kwaal die los van het psychische leed net zo schadelijk is voor de gezondheid als roken. Is het echt zo erg?

> Lees meer..
30 augustus 2017

Van 21 september - 1 oktober organiseren Coalitie Erbij, Pakhuis de Zwijger en gemeente Amsterdam de 'Week tegen eenzaamheid'. Deze week staat in het teken van bewustwording, elkaar ontmoeten en verhalen delen.

> Lees meer..