09 oktober 2017

Amsterdammers samen aan het ontbijt tegen eenzaamheid: 'Echt gezellig'

Loading video..

Middenin de stad tussen de mensen wonen, maar eigenlijk nooit iemand echt spreken. Voor veel mensen is dit de realiteit: 1 op de 8 Amsterdammers is ernstig eenzaam. Bij IKEA probeerden ze daar iets aan te doen: 100 mensen kwamen daar samen om een beschuitje te eten en een praatje te maken.

Niet alleen de IKEA stelde haar deuren open, de hele stad is deze week een grote eettafel. 'Ik vind het fantastisch. Weer met nieuwe mensen kennismaken en hoef je niet thuis te blijven zitten', vertelt een van de aanwezigen. Een ander: 'Echt gezellig, eens per jaar is eigenlijk een beetje te weinig.'

'Deze week is de week tegen eenzaamheid. Tijdens deze week hebben we overal in de stad eettafels georganiseerd. Dat zijn eetmomenten waar mensen naartoe kunnen gaan die zich eenzaam voelen', legt Annerieke Akkerman van Coalitie Erbij uit.

Volgens de Gezondheidsmonitor van 2016 noemen 80.000 mensen uit Amsterdam zich ernstig eenzaam. Nog eens 220.000 Amsterdammers zijn matig eenzaam. Vooral niet-westerse allochtonen en ouderen zijn een risicogroep.


Delen