09 oktober 2017

Diner voor vluchtelingen groot succes

Ik had een date met Izzy. Verwachtingsvol liep ik door de marmeren foyer van Sofitel Legend the Grand Amsterdam binnen, waar we zouden eten. We stelden onszelf aan elkaar voor en het voelde meteen goed. Na een handdruk en een "Nice to meet you!" gingen we aan tafel. De tafels waren prachtig gedekt, de sfeer was verwachtingsvol; wat zou de avond brengen?

We waren niet het enige koppel dat aanschoof aan de lange tafels in de sfeervolle zaal van het hotel. Want het was niet zomaar een date. Ik was aan Izzy gekoppeld voor het Humanity Dinner, een diner van het Rode Kruis Amsterdam voor vluchtelingen en hun vrijwillige maatjes.  Zij die geen maatje hadden, werden aan een andere Amsterdammer gekoppeld, zoals aan mij. 
 

De dresscode 'Put on your nicest outfit' zorgde voor kleurrijke feestelijke kleding uit alle windstreken. Een deel van de gasten bestond uit minderjarige vluchtelingen met hun buddy's, het andere deel bestond uit ongedocumenteerde migranten die aan projecten van het Rode Kruis hebben deelgenomen. Deze avond was bedoeld om elkaar in een informele setting te ontmoeten en te leren kennen als Amsterdammers onder elkaar.
 

Het werd een gezellig samenzijn in ontspannen sfeer op een prachtige locatie. Hotel the Grand bood aan de hele avond te sponsoren; de prachtige zaal, bloemen, naamkaartjes, een heerlijk diner en vriendelijk personeel. Jarmohammad en vrijwillige buddy Martha, Sara en Mikaheel, Bob en Samsom, iedereen had het duidelijk naar hun zin. Muzikante Carly E. (Carlijn van Wijk) maakte de avond helemaal af met haar cello en warme stem.
 

Onze date? Die was geslaagd en gezellig. We spraken over tribes in Sierra Leone, over Izzy's favoriete plekje in de wijk - het veldje waar hij graat voetbalt met kinderen uit de buurt -  en over zijn talent storytelling. En sport bleek een gezamenlijke interesse. Met een hugg namen we afscheid. Wat een heerlijke avond met lieve Amsterdammers. Zangeres Carly E. kon het niet beter verwoorden:  "Ik voelde alleen maar liefde".
 

​Samen strijden tegen eenzaamheid 


Het Rode Kruis Amsterdam organiseerde deze eettafel vanuit haar participatie in Coalitie Erbij, een verbond van verschillende Amsterdamse non-profit organisaties die samen opstaan tegen eenzaamheid. Organisaties als Rode Kruis Amsterdam, Humanitas, Prisma, Leger des Heils, De Regenboog Groep, de Protestantse Diaconie, Burennetwerk en Hulplijn Amsterdam organiseren in samenwerking met Gemeente Amsterdam en Pakhuis de Zwijger verschillende activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid, van 21 september tot en met 4 oktober. Zo vinden in de hele stad 52 eettafels plaats om Amsterdammers met elkaar in contact te brengen.

Externe link

Klik op onderstaande link

Link


Delen