16 oktober 2017

Doe de Amsterdam Bubble Challenge

Vraag aan een vreemde of je samen op de foto mag terwijl je hem/haar optilt.
Hou samen met een onbekende een sinaasappel in de lucht, zonder je handen te gebruiken. Kijk met een onbekende een minuut lang in elkaars ogen.

Deze en vele andere challenges zijn onderdeel van de Amsterdam Bubble Challenge, een initiatief om eenzaamheid onder Amsterdammers tegen te gaan. Op maandag 25 september wordt de Amsterdam Bubble Challenge in Pakhuis de Zwijger gelanceerd tijdens het openingsprogramma van de Week tegen Eenzaamheid. Dit initiatief van social designer Tabo Goudswaard, dat samen met Vandejong Creative Agency is ontwikkeld, stimuleert Amsterdammers om zich vaker buiten hun eigen kring van gelijkgestemden te begeven. Je kunt dit doen door bepaalde ‘challenges’, opdrachten uit te voeren, die vast te leggen en te delen op social media met #amsbubblechallenge.

Vreemden op straat optillen

“Wanneer spreek je nu nog een vreemde aan? De Amsterdam Bubble Challenge is het perfecte excuus voor het hebben van een eerste contact met een onbekende”, aldus Tabo Goudswaard. De challenges, nu negen in totaal, variëren van een minuut lang in de ogen kijken van een onbekende tot samen een denkbeeldige hond uitlaten. “Als proef vroeg ik onbekenden op straat of ik ze mocht optillen. Daarna dacht ik meteen: wij zouden best samen een biertje kunnen drinken”, zegt Goudswaard.

Eenzaamheid groeiend probleem

De Amsterdam Bubble Challenge is een antwoord op eenzaamheid als groeiend probleem in grote steden. Van jong tot oud begeven steeds meer mensen zich nauwelijks buiten hun eigen kring van gelijkgestemden, waardoor stedelingen van elkaar vervreemden met als gevolg polarisatie en een toename van eenzaamheid.

Verrassende ontmoetingen

Dit project – onderdeel van de Aanpak Eenzaamheid van de gemeente Amsterdam - wil Amsterdammers stimuleren om open te staan voor elkaar en meer onlogische ontmoetingen te hebben. Je daagt elkaar uit om buiten je comfortzone te gaan. Dat is ongemakkelijk maar ook leuk en de moeite waard. “Want het hebben van een verrassende ontmoeting met een onbekende is een van de mooiste dingen die er zijn”, aldus Goudswaard.

Kijk voor meer informatie op www.bubblechallenge.nl


Delen