10 november 2017

Dialoogtafel eenzaamheid

Amsterdam Dialoog is een organisatie van bevlogen vrijwilligers, die de ervaring hebben dat een dialoog tussen mensen een waardevol middel is voor communicatie. Het helpt om beter om te kunnen gaan met de diversiteit tussen mensen en om een diepgaander contact met elkaar te kunnen ervaren.

Ieder buurthuis of Huis van de Buurt, school of werkgroep, stichting of vereniging kan gebruik maken van een dialoogtafel om het gesprek aan te gaan met de eigen begeleiders, met deelnemers, met bewoners of met andere groepen mensen. De dialoog kan goed gebruikt worden om plannen te ontwikkelen alsook om concreet met inwoners van Amsterdam over hun persoonlijke beleving te praten. Voor aandeelhouders van het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid kunnen ze speciaal over het thema eenzaamheid dialooggesprekken organiseren voor 4 tot 8 deelnemers.

Methode

Voor de dialoog wordt gebruik gemaakt van de methodiek van de appreciate inquiry en van getrainde gespreksleiders. Het is een eenvoudige aanpak waardoor mooie en boeiende gesprekken mogelijk zijn tussen zeer verschillende mensen. Alle gespreksonderwerpen worden positief benaderd en benoemd. Dus liever: ‘naar verbinding’ dan ‘tegen eenzaamheid’.

Waardevol

We weten vanuit jarenlange ervaring dat de dialoogvorm zoals wij die hanteren een bijzonder waardevol hulpmiddel is voor gelijkwaardige communicatie tussen mensen. Het creëert een context om beter om te gaan met de diversiteit tussen mensen en om een diepgaander contact met elkaar te kunnen ervaren. We horen dan ook regelmatig terug dat er warme vriendschappen zijn ontstaan aan de dialoogtafel.

Beter leren kennen

Het mooie is dat tijdens deze gesprekken ieders unieke waarde zichtbaar wordt, en de deelnemers elkaar veel beter leren kennen. Dit maakt dat onderwerpen rondom het thema eenzaamheid op een gelijkwaardige en verdiepende manier kunnen worden besproken.

Doordat wij al jaren dialooggesprekken organiseren (met als speerpunt de Week van de Dialoog aan het begin van elke november) hebben wij een groot netwerk aan dialoogbegeleiders en een ruime caseload aan onderwerpen en vraagstellingen die kunnen aansluiten bij het thema eenzaamheid.

 

Meer informatie

Er zijn geen kosten aan verbonden, mits de organisatie een maatschappelijk belang nastreeft, maar we gaan wel uit van goede faciliteiten zoals een gastvrije ruimte en iets te drinken. Heeft jouw programma een verdiepende, integere en positieve dialoog nodig; neem dan contact met één van ons op.

Marja Dijst: dijstm@hotmail.com

Tel: 06 40321788

Joke Hogenhout: joke@stilstaanbijbewegen.nl

Tel: 06 22847071

 

Kijk ook op www.amsterdamdialoog.nl


 


Delen