17 november 2017

Nog meer geld voor bestrijding eenzaamheid

Er wordt eenmalig nog eens 800.000 euro extra uitgetrokken voor de bestrijding van eenzaamheid in de stad.

Door: Het Parool 15 november 2017

Dat geld is onder meer nodig om de hoeveelheid ideeën tegen eenzaamheid die Amsterdammers hebben aangedragen te bekostigen. Onderdeel van de aanpak eenzaamheid die de gemeente vorig jaar lanceerde was de mogelijkheid om experimenten in te dienen bij de gemeente, waar vervolgens budget voor zou worden verleend. Dat gebeurde op grote schaal. 


'Energie en beweging'


De gemeente kreeg gedurende de aanvraagperiode voor die experimenten maar liefst 116 inzendingen. Die variëren van het bekende Bankjescollectief en het Danspaleis tot burengroepen in onder meer Osdorp en Venserpolder. 

39 van die experimenten zijn al positief beoordeeld en ook gestart. Daardoor is een golf van energie en beweging ontstaan, schrijft wethouder Van der Burg van Zorg woensdag aan de gemeenteraad. Om te zorgen dat dat zo blijft heeft hij voor 2018 nog eens 800.000 euro vrij gemaakt, die wordt gedekt door zijn eigen begroting. 

In mei werd uit onderzoek van de GGD duidelijk dat een goede 300.000 Amsterdammers zich eenzaam voelen, 80.000 van hen zelfs 'ernstig eenzaam'. "Die zijn er slecht aan toe," zei toen hoogleraar Theo van Tilburg, verbonden aan de VU en gespecialiseerd in eenzaamheid. "Amsterdam is een magneet voor mensen die hier in hun eentje naartoe komen." Bijeenkomsten en nieuwsbrieven

Van der Burg schrijft in zijn rapportage woensdag dat eenzaamheid relatief vaak voorkomt in Zuidoost en Nieuw-West en dat dat te maken heeft met de sociaaleconomische status van de bewoners daar. 
Sinds de start van de stadsbrede aanpak is al het nodige gebeurd. Zo zijn er bijeenkomsten georganiseerd en nieuwsbrieven verstuurd en werkt een wetenschappelijke expertgroep aan een bijdrage.


Delen