19 februari 2018

Hoe is het als je jong en verschrikkelijk eenzaam bent

"De meeste mensen kijken doordeweeks uit naar het weekend. Ik kijk uit naar de maandag, zodat ik mensen kan zien op m'n werk."

Er is niet zo heel veel hartverscheurender dan een omaatje langs de kassa te zien schuifelen, en te weten dat het praatje dat ze iets te gretig aanknoopt met de caissière het enige contact is dat ze vandaag waarschijnlijk heeft. Een hard feit is alleen dat niet alleen omaatjes in de supermarkt weleens eenzaam zijn – met name in de grote stad hebben schrikbarend veel mensen nauwelijks vrienden of familie voor een potje sociaal contact. In Amsterdam voelen ruim 300.000 mensen zich eenzaam, waaronder ook veel internationale studenten, expats en migranten.

Dat eenzaamheid niet alleen ronduit rottig maar ook gevaarlijk is, blijkt uit recent onderzoek, dat stelt dat eenzaamheid slechter is voor de volksgezondheid dan obesitas en roken. Naast de geestelijke gezondheid kan ook de fysieke gezondheid in gevaar komen: eenzame mensen slapen slechter, lopen eerder de kans vroegtijdig te overlijden en lijden meer aan stress en depressie. Daarnaast lopen eenzame mensen een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.

Hoe kan het dat je eenzaam bent in een stad met zoveel mensen om je heen? En hoe voelt het precies? Ik sprak vijf internationale studenten, expats en migranten. Allemaal verhuisden ze met grote verwachtingen en dromen van een nieuw, bruisend leven naar Amsterdam, maar pakte het een stuk somberder uit dan verwacht.

Nguyen (24) uit Vietnam, studeert Language Technology

 

Lees verder op:

https://www.vice.com/nl/article/3k5meb/hoe-het-is-als-je-jong-en-verschrikkelijk-eenzaam-bent?utm_source=vicefbned


Delen