21 februari 2018

Comazuiper is steeds vaker senior

Ouderen maken een inhaalslag met alcoholmisbruik. De staatssecretaris is bezorgd en de expert spoort hem aan tot actie. “Het wordt tijd voor een Sire-campagne."
Uit: Trouw, 30-11-2017

Alcoholvergiftiging is een gevreesd fenomeen bij jongeren. Laveloos worden ze binnengebracht en als ze niet snel gaan braken kan het gevaarlijk worden, tot een hartstilstand aan toe. Kinderartsen sloegen al jaren geleden alarm en sinds die tijd hebben veel regio’s aparte alcoholpoliklinieken voor jongeren. Er is voorlichting en een aankoopverbod voor jongeren onder de 18.

Dat lijkt aan te slaan, blijkt uit cijfers van organisatie Veiligheid.nl: het aantal jonge ‘comazuipers’ dat vorig jaar werd binnengebracht is licht gedaald. Jongeren zijn nog wel met afstand koploper in dit alcoholmisbruik: ruim tien keer zo vaak als volwassenen. Maar uit dezelfde cijfers blijkt dat de comazuiper steeds vaker een 55-plusser is. Ook als je corrigeert voor de vergrijzing. En dan heus niet alleen een zestigjarige, het komt bijna net zo vaak voor rond de zeventigste verjaardag.

Taak overheid

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) maakt zich zorgen hierover en gaat in gesprek met de ouderenbonden. “Hier lijkt mij allereerst een taak te liggen voor de overheid. Ouderen hebben veel te weinig informatie over de invloed van alcohol. Hoe ouder je bent, hoe sterker die invloed is”, zegt Bas van Alphen. Hij is bijzonder hoogleraar ouderenpsychologie in Brussel en behandelt bij Mondriaan GGZ in Limburg ouderen met psychische problemen en verslaving. Veel overheidsvoorlichting is gericht op jongeren. “Het is hoog tijd voor een Sire-campagne die ouderen waarschuwt.”

Die campagne moet zich wat hem betreft niet beperken tot ‘binge-drinken’. Veel mensen denken dat twee tot drie glazen per dag geen problemen opleveren, maar zeker met een verouderend lichaam is dat wel zo, zegt Van Alphen. Niet alleen autorijden wordt dan lastig, onder invloed is ook de kans op een nare valpartij groter.

Inhaalslag

Van alle 55-plussers belandde vorig jaar 0,1 procent op de Eerste Hulp na een ongeval of knokpartij waarbij alcohol in het spel was. Dat klinkt misschien niet hoog, maar het is wel twee keer zo veel als tien jaar geleden. Ouderen hebben op dit punt een inhaalslag gemaakt: ze komen net zo vaak op de spoedhulp als mensen tussen de 25 en 55 jaar. 

Van Alphen ziet twee soorten ouderen met probleemgedrag. “De mensen die ook jong al probleemdrinker waren, en daarnaast de oudere die bijvoorbeeld na het overlijden van de partner de eenzaamheid gaat bestrijden met alcohol. Wat eerst gezellig lijkt, kan gevaarlijk worden.”

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen ondervroeg in opdracht van omroep Max vorig jaar de leden: bij zes van de tien artsen op de spoedhulp waren dronken ouderen binnengebracht. “Niet alleen huisartsen en hun praktijkondersteuners zouden hierop alert moeten zijn, maar ook de ziekenhuizen en ggz”, zegt Van Alphen. “Daar wordt er nog lang niet altijd standaard naar gevraagd.”

Uitzondering Nederland

Nederland is aardig voor alcoholproducenten die reclame willen maken. Dat concludeert verslavingsinstituut Trimbos in onderzoek dat staatssecretaris Blokhuis naar de Tweede Kamer stuurde, samen met de cijfers van Veiligheid.nl over oudere comazuipers. Het Trimbos keek naar 64 landen en keek per soort alcohol wat er allemaal mogelijk is. Nederland komt dan in de meest liberale categorie. 

Opvallend is dat de inhoud van de reclame in ons land niet gebonden aan wetgeving: Nederland vertrouwt op 'zelfregulering'. Een verbod op alcoholreclame zou zich volgens onderzoek vertalen in een maatschappelijke winst van rond de zeven miljard euro: minder reclame betekent minder consumptie en daardoor worden werknemers productiever en hoeft de zorg minder uit te geven aan behandelingen van verkeersslachtoffers.


Delen