25 september 2018

Helft jongeren is eenzaam maar durft er niet over te praten

Jongeren behoren tot de eenzaamste groepen in de samenleving. Bijna de helft (46 procent) van de jongeren tussen de zestien en twintig geeft aan zich soms of vaak eenzaam te voelen. Bij meisjes is dat zelfs 60 procent, blijkt uit een peiling van onderzoeksprogramma Brandpunt+ onder 800 jongeren.

 

Onderschat probleem

Volgens de onderzoekers gaat het om een onderschat probleem, met ernstige gevolgen zoals depressies, slaapproblemen, suïcidale gedachten, angstgevoelens en verslaving.

De oorzaken van eenzaamheid onder jongeren lopen uiteen. Sommige eenzame jongeren zijn sociaal onhandig, maar anderen zijn vooral slachtoffer van een negatieve blik op zichzelf en op de wereld. Ook jongeren met vrienden kunnen eenzaam zijn.

 

Niet durven praten

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren niet over hun eenzaamheid durven te praten met leeftijdsgenoten. Ze denken vaak dat alleen zijzelf met dit probleem kampen. 

Volgens de onderzoekers richt de Nederlandse overheid zich alleen op ouderen die eenzaam zijn.

 

Depressies bij kinderen niet herkend

 

Depressies worden niet goed herkend bij kinderen. Marieke (17) liep jarenlang rond met haar depressie, omdat de huisarts dacht dat ze 'gewoon' last had van de puberteit.

 

Lees hier verder: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4419301/helft-jongeren-eenzaam-maar-durft-er-niet-over-te-praten

Externe link

Klik op onderstaande link

Link


Delen