26 september 2018

Gescheiden mensen voelen zich het vaakst eenzaam

Alleenstaande ouders en mensen die gescheiden zijn ervaren het vaakst sterke gevoelens van eenzaamheid, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Het onderzoek laat zien dat 65 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder zich niet eenzaam voelt. Bijna 30 procent is enigszins eenzaam en 7 procent voelt zich in sterke mate eenzaam.

Volgens het CBS zijn vooral mensen zonder partner sterk eenzaam; 19 procent van de alleenstaande ouders ervaart sterke gevoelens op dit gebied. Gescheiden mensen lopen het grootste risico als het om gevoelens van eenzaamheid gaat. Het komt bij deze groep drie keer zo veel voor als bij gehuwden, nooit-gehuwden en mensen van wie de partner overleden is.

 

Volgens het CBS kan eenzaamheid op zowel sociaal als emotioneel vlak voorkomen. Bij het eerste heeft iemand behoefte aan meer sociale contacten, terwijl bij het tweede een emotioneel hechte band gemist wordt. Van de vijftienplussers ervaart 12 procent sterke sociale eenzaamheid, 8 procent kampt met sterke eenzaamheid op emotioneel gebied.

Máxima opent donderdag Week tegen Eenzaamheid

Voor het onderzoek zijn vragen gesteld aan 3.584 mensen van vijftien jaar of ouder. Aan de hand van de antwoorden is een driedeling gemaakt: sterk eenzaam, enigszins eenzaam en niet eenzaam.

Koningin Máxima opent donderdagochtend in Enschede de Week tegen Eenzaamheid. Ze doet dat tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid vinden honderden activiteiten plaats waar mensen met een klein sociaal netwerk nieuwe contacten kunnen opdoen en bestaande contacten kunnen versterken.

Externe link

Klik op onderstaande link

Link


Delen