12 december 2018

AD: Hoe robothonden en -katten dementerenden redden van eenzaamheid

Steeds meer zorginstellingen maken gebruik van mechanische huisdieren. Een robotkat kan de dementerende senioren die er gebruik van maken troost bieden en een aanknopingspunt zijn voor een praatje. Zeven levensverhalen over een tijd die ooit was.

Een stuk of vijftig robotkatten en -honden heeft de Friese zorginstelling ZuidOostZorg in haar zorgcomplexen voor dementerende ouderen. De aaibare nepdieren geven de bewoners troost, ontspanning en plezier, zegt Roelfien Erasmus van ZuidOostZorg. ,,Onze medewerkers waren vanaf het eerste moment enthousiast. Zij zien met eigen ogen hoe de mensen reageren." Ruim een jaar geleden introduceerde ZuidOostZorg de robotdieren, die eigenlijk geen robots zijn maar eerder mechanisch speelgoed. ,,Ze maken geluid en reageren op aanrakingen, heel veel meer doen ze niet. Voor de meeste bewoners is dat genoeg. Vooral mensen die vroeger zelf huisdieren hadden, reageren er goed op. De dieren roepen herinneringen op. Sommige bewoners weten best dat de dieren niet echt zijn, maar daar zitten ze helemaal niet mee. En er zijn ook bewoners, vaak mensen die vroeger geen huisdieren hebben gehad, die er helemaal niets mee hebben."

Mensen met dementie verliezen vroeg of laat het vermogen om initiatief te nemen en interesse te tonen in anderen - een van de redenen waarom dementerenden vaak urenlang zwijgend bij elkaar kunnen zitten. De dementerende bewoners van ZuidOostZorg worden gestimuleerd de mechanische kat of hond op schoot te nemen, te aaien en er tegen te praten. Daar regeren andere bewoners dan vaak weer op. Erasmus: ,,Het is een heel eenvoudige manier om mensen met dementie te activeren."

Inmiddels hebben sommige familieleden al een eigen robothond of -kat gekocht voor hun dementerende vader of moeder. Ze kosten tussen de 100 en 200 euro. Erasmus: ,,Niet duur, al gaat het natuurlijk bij de aantallen die wij nodig hebben toch om een flinke investering. En eeuwig gaan ze ook niet mee. Hygiëne is erg belangrijk, dus we hebben een speciaal reinigingsprocedé ontwikkeld. Maar op een gegeven moment worden ze zo vies dat we ze weg moeten doen."

Klik hieronder op de bijlage om de rest van het artikel te lezen.

Downloads

De volgende bestanden zijn bijgevoegd aan dit artitel:


Delen