13 december 2018

Onvergetelijke avond in Hotel Okura

“Het was een onvergetelijke avond”, was één van de vele positieve reacties na afloop van het ontmoetingsdiner. Hotel Okura Amsterdam opende op 11 december haar deuren voor dit bijzonder diner in samenwerking met het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid. Een diner voor 100 Amsterdammers die te maken hebben met eenzaamheid. Er werd gegeten, gepraat, geluisterd en gelachen: eten blijkt altijd weer een bindende factor.

 

De gasten werden warm ontvangen op deze winterse avond in december. Terwijl de gasten een plekje zochten aan de prachtig gedekte tafels stond een bijzonder bedieningsteam al klaar in de zaal. Een groep enthousiaste vrijwilligers had zich aangemeld om te helpen met het serveren van het 3-gangendiner, waaronder general managers van de Luxury Hotels of Amsterdam, gemeenteraadsleden en wethouder Kukenheim. Samen zetten zij zich met veel energie in om de avond tot een succes te maken.

Het diner werd geopend met woorden die de aandacht van de zaal vroegen. “Stilte doet pijn. Want eenzaamheid sluipt langs ouders en vrienden, kennissen en buren, om zich in een vergeten hoek te nestelen. Waar iets gemist wordt dat misschien nooit is geweest”. Naast deze indringende tekst, gaf woordenkunstenaar Onias Landveld ook hoop. Hij benoemde hoe mooi het is dat er zoveel Amsterdammers samen komen om elkaar te ontmoeten, omdat juist dáár de kracht ligt om eenzaamheid te doorbreken. Daar sloot wethouder Kukenheim zich bij aan: “we moeten meer omkijken naar elkaar en ook als stad hebben we daarin onze verantwoordelijkheid”.

Tussen de gangen door speechten initiatiefnemers over hun sociale projecten. Zo vertelde Stéphanie van Gerven van Thuisafgehaald dat buren in contact met elkaar kunnen komen door het delen van maaltijden. Andrea Tegel deelde haar verhaal over Eetclub.nl, een platform waar ze zelf blijvende vriendschappen heeft opgebouwd. Ook kwam Daan Stoelinga aan het woord die de gasten uitnodigde voor de wekelijkse maaltijden in Buurthuis de Havelaar. Naast deze eetinitiatieven was er aandacht voor de activiteiten van de Stadspas, waar Douwe Veenstra enthousiast over vertelde. Deze verhalen inspireerden de gasten om ook ná het diner anderen te ontmoeten in de stad.

Net voordat de bediening het dessert uitserveerde zong Lara Bakker twee mooie liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar. De zaal werd geraakt door haar zelfgeschreven liedje over eenzaamheid en een daverend applaus viel haar ten deel. De sfeer zat er goed in, bij de ene tafel joelden ze nog harder dan bij de andere. Er werden kaartjes uitgewisseld met contactgegevens, zodat mensen elkaar later nog kunnen ontmoeten. Toen Remco Groenhuizen, voorzitter van Luxury Hotels of Amsterdam, de avond afsloot werd er nog een keer enthousiast geklapt voor iedereen die had bijgedragen aan de fantastische avond.

Bij vertrek kregen de gasten een goodiebag met een boek van het Rijksmuseum, tickets voor een ArenAtour, cadeautjes van Zina Platform en vrijkaarten voor een voorstelling van ZID Theater. “Het was een avond om nooit te vergeten”, liet een gast weten. Alhoewel ze de nacht ervoor niet kon slapen van de spanning, is ze toch gegaan. “En wat ben ik blij dat ik geweest ben!”. Het was een prachtige avond van samenzijn en genieten.

Foto's zijn gemaakt door George Maas, fotografie: www.fotonova.nl


Delen