01 februari 2019

‘Eenzaamheid zit ingebakken in het leven zelf’

Eenzaamheid Tien procent van de Nederlanders, oud én jong, ervaart gevoelens van sterke eenzaamheid. Houdt dat gevoel erg lang aan, dan kan het leiden tot piekeren, stress, slecht slapen en depressie. ‘Men voelt zich nutteloos, omdat men niet van betekenis is voor een ander.’

In Rotterdam leeft een oude man die slechts één persoon toelaat in zijn leven – en zij is eenzaamheidsonderzoeker. Hij draagt haar visitekaartje in de binnenzak van zijn colbert. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Als hij dood gevonden wordt, zegt hij weleens, weten de vinders tenminste wie ze kunnen bellen.

Een keer per jaar krijgt de man een brief van Machielse – een telefoon heeft hij niet. In de brief leest hij dat ze volgende week voor zijn deur staat voor het jaarlijkse bezoek. Een week later belt ze aan en loopt hij de trap af van zijn flatje op eenhoog en gaan ze naar een terras in de buurt om te praten. „Heel zijn leven heeft hij geen aansluiting met anderen gevonden”, vertelt Machielse. „Omgaan met anderen ervoer hij als sociale druk. Druk waar hij niet mee kon omgaan.” Halverwege de vijftig werd hij arbeidsongeschikt verklaard. Nu is hij 83.

Met zijn familie heeft hij al zo’n twintig jaar geen contact meer. Maatschappelijk werkers laat hij niet meer binnen. Machielse belt regelmatig met een ouderenwerker die een paar keer per jaar aan zijn intercom staat, voor een teken van leven. Dus eh nee, op korte termijn een journalist aan hem voorstellen, durft Machielse niet aan. „Hij zegt dat hij niet in staat is een normaal leven te leiden. Dat hij gewild had dat het wel zo was.”

Zo extreem alleen als de man in Rotterdam leven maar weinigen. Maar toch. Ongeveer tien procent van de volwassen Nederlanders ervaart sterke eenzaamheid. Dat komt neer op ruim één miljoen mensen. Nog eens één op de drie Nederlanders voelt zich geregeld matig eenzaam. Bij laagopgeleiden en inwoners van niet-westerse komaf komt eenzaamheid bovengemiddeld vaak voor, maar niemand wordt gespaard: eenzaamheid raakt zowel mannen als vrouwen, zowel twintigers als zestigers. Bij 75-plussers neemt eenzaamheid verder toe en van de 85-plussers is 15 procent sterk eenzaam. Raming is dat het aantal eenzame ouderen groeit van 700.000 nu naar 1,1 miljoen in 2030.

Dat is een schrikbeeld, vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Hij was wethouder in Rotterdam toen daar een vrouw gevonden werd die tien jaar dood in haar woning had gelegen. Niemand had haar gemist. Bestrijding van eenzaamheid, met name onder ouderen, ziet De Jonge sindsdien als een belangrijke taak. Zijn vorig jaar gelanceerde actieprogramma, Eén tegen Eenzaamheid, moet zorgen voor een „trendbreuk”. Gemeenten, hulporganisaties, supermarkten, musea, apothekers: iedereen met plannen om eenzaamheid onder ouderen te doorbreken is welkom om „coalities” te smeden en activiteiten op te zetten. Het kabinet trekt voor het actieprogramma tot en met 2021 34 miljoen euro uit.

Maar is eenzaamheid wel te bestrijden? Hoe dan? Is alle eenzaamheid problematisch? En wat verstaan we eigenlijk onder eenzaamheid?

Lees de rest van het artikel hier.

Externe link

Klik op onderstaande link

Link


Delen