20 september 2017

Samen eenzaamheid aanpakken

Kun je voorkomen dat je last krijgt van eenzaamheid? Of dat gevoelens van eenzaamheid verergeren tot ze echt een probleem gaan vormen? Het in stand houden en versterken van je sociale netwerk is een goed middel om eenzaamheid te voorkomen.

Het sociale netwerk functioneert als een ‘buffer’ tegen het proces van vereenzaming. Verschillende interventies om eenzaamheid tegen te gaan richten zich op dit sociaal netwerk door ontmoeting, actief blijven en netwerkversterking.

Iedereen heeft een sociaal netwerk. Gedurende het leven bouwen mensen een heel netwerk op van familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s, kennissen of bekenden van een vereniging. Mensen die ‘hallo’ zeggen op straat. Deze groep mensen vormen het sociale netwerk.

 

Veranderlijk

Niet alle contacten die mensen hebben, zijn even hecht of betekenisvol. De een staat dichter bij dan een ander. Dat is prima. Bovendien, het sociale netwerk is veranderlijk. Grote levensveranderingen zoals een echtscheiding, verhuizing, het verlies van werk, een verandering van studie of verlies van mobiliteit hebben grote invloed op mensen hun netwerk. Sommige relaties verwateren en vallen weg, anderen blijven of worden juist sterker. Een buurvrouw wordt bijvoorbeeld een vriendin en sommige jeugdvrienden verhuizen en verdwijnen uit het leven.

Het opbouwen van een sterk en stabiel sociaal netwerk is erg belangrijk bij het omgaan met grote veranderingen.

 

Versterken

Het sociale netwerk is op zijn sterkst wanneer het bestaat uit verschillende type contacten en relaties, omdat het verschillende levensgebeurtenissen kan opvangen. Wanneer mensen alleen met collega's omgaan, zijn ze kwetsbaar wanneer ze hun werk verliezen. Contacten warm houden en oude contacten weer aanhalen helpt om het netwerk sterk te houden. 

 

Meer informatie


Delen