We hebben een aantal artikelen en een boek gepubliceerd over eenzaamheid in Amsterdam en onze aanpak. Deze zijn allemaal online toegankelijk ter inspiratie voor het netwerk. Hierin staan feiten & cijfers, de verkenning en de stedelijke aanpak van eenzaamheid in Amsterdam. 

08 maart 2018

Lonely in Mokum is geschreven door en voor het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid. In het boek zijn de ervaringen en geleerde lessen opgenomen van de Aanpak Eenzaamheid sinds oktober 2016 en is een gids voor de toekomst.

> Lees meer..
27 februari 2018

Factsheet eenzaamheid in Amsterdam. Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS, Gemeente Amsterdam), E. Lindeman en J. Slot, januari 2018

> Lees meer..
09 april 2019

In 2018 is er verder gewerkt aan de Aanpak Eenzaamheid. Lees in de jaarverantwoording de belangrijkste resultaten van het afgelopen jaar.

> Lees meer..
02 april 2019

We willen dat er meer woningen komen die aansluiten bij de behoefte van ouderen aan een woonomgeving waar aandacht is voor sociale geborgenheid, zodat voorkomen kan worden dat zij vereenzamen. Dat betekent dat er werelden bij elkaar moeten komen die nu nog grotendeels langs elkaar heen functioneren: het fysieke domein (zowel gemeente, corporaties als ontwikkelaars), het sociale domein en de wereld van de bewoners (de ouderen).

> Lees meer..
02 januari 2019

In deze factsheet lees je in acht items de actuele stand van zaken over eenzaamheid. Over de urgentie van het probleem, wat eenzaamheid is, oorzaken, gevolgen, risicofactoren, cijfers, hoe eenzaamheid te herkennen is en hoe het wordt tegengegaan. Door Coaltie Erbij.

> Lees meer..
19 november 2018

Ongeveer 8 procent van de Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Via kunst en cultuur kunnen ze in contact komen met anderen en hun zelfrespect hervinden. Dat blijkt uit acht succesvolle projecten in de gemeente Amsterdam. ‘Het gaat om het doorbreken van de neerwaartse spiraal.’

> Lees meer..
06 maart 2018

Persona’s zijn op maat gemaakte ‘klantprofielen’ om de kennis over doelgroepen ‘tot leven’ te brengen. Zij geven in dit geval een naam en gezicht aan ‘de eenzame Amsterdammer’ met motieven, verlangens en doelen in het leven. Het is een simpel, maar zeer krachtig middel om te helpen onze aanpak persoonsgerichter te maken.

> Lees meer..
07 september 2017

Eenzaamheid kent verschillende vormen en is soms lastig los te zien van andere begrippen en gemoedstoestanden zoals sociaal isolement, rouw, verdriet en depressie.

> Lees meer..
07 september 2017

Op verzoek van Aanpak [Een]zaamheid Amsterdam is gekeken naar de relatie tussen eenzaamheid en gezondheid in Amsterdam. Hiervoor zijn gegevens uit de Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2012 (AGM 2012) gebruikt, een gezondheidsonderzoek onder Amsterdammers van 19 jaar en ouder.
GGD Amsterdam, afdeling Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Zorginnovatie, februari 2017.

> Lees meer..
07 september 2017

Snapshot: Aanpak [Een]zaamheid Amsterdam
Het eerste resultaat van de verkenning op eenzaamheid in de stad. Deze verkenning is uitgevoerd door het Amsterdams netwerk eenzaamheid.

> Lees meer..
07 september 2017

Amsterdam wil de verschillende initiatieven die er op dit moment al zijn in de stad met elkaar verbinden en verbeteren.

> Lees meer..